Nasional

Lebih RM80 juta untuk perumahan rakyat termiskin

Kerajaan Persekutuan memperuntuk RM83.2 juta bagi Program Perumahan Rakyat Termiskin, PPRT.

Menurut Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid, peruntukan itu membabitkan pembinaan 520 rumah baharu dan baik pulih 2,818 rumah PPRT.

“Fokus KPLB adalah untuk menyediakan kediaman yang selesa kepada golongan termiskin yang masih belum ada kediaman. Selain itu kita juga mengambil kira mereka yang memerlukan bantuan untuk membaikpulih rumah mereka.”

“Sebagai contoh di negeri Sabah ini kita telah menyiapkan banyak rumah-rumah PPRT dan yang telah dibaikpulih. Projek bina baharu dan baik pulih PPRT ini saya telah letakkannya sebagai satu daripada keutamaan dan KPI 100 hari saya sebagai menteri dan juga KPLB.”

Beliau berkata demikian kepada media selepas menyerahkan replika kunci rumah kepada penerima PPRT Bina Baharu dan menyampaikan bantuan bakul makanan di Kampung Tanjung Batu, Pitas hari ini.


Turut hadir Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin, yang juga Menteri Kerja Raya negeri, Timbalan Menteri 1, KPLB, Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad dan Ketua Setiausaha KPLB, Datuk Ramlan Harun.

Sementara itu, penantian selama 18 tahun Masri Bakri, 45, untuk memiliki kediaman sendiri akhirnya tercapai apabila dia dan keluarga kecilnya kini mendiami rumah yang dibina menerusi Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) di Kampung Tanjung Batu di sini.

Masri, yang bekerja sebagai nelayan, sebelum ini menumpang di rumah keluarga mentuanya bersama isteri, Masritah Mohd Yassin, 40, dan empat anak mereka sejak 2003.

Beliau berkata mereka sekeluarga mula mendiami rumah PPRT itu pada April selepas ia mengambil masa kira-kira dua bulan untuk disiapkan sepenuhnya.

“Kami tinggal di rumah mentua cukup lama. Sebenarnya saya memang sudah lama memohon rumah PPRT dan kalau diikutkan, ada tujuh kali saya membuat permohonan tetapi tidak berjaya.

“Bagaimanapun, saya amat bersyukur apabila pada tahun ini diberikan rezeki untuk mendapatkan rumah PPRT. Anak-Anak juga gembira dapat tempat tinggal yang selesa. Terima kasih kepada kerajaan kerana membantu golongan seperti kami,” kata Masri.

Rumah berkeluasan 660 kaki persegi itu, yang dilengkapi tiga bilik tidur, satu bilik air, dapur serta ruang tamu, dibina dengan kerjasama GiatMARA menerusi projek PPRT 2021, KPLB.

Seorang lagi penerima, Ramlon Maidin, 51, turut mengucapkan terima kasih kepada kerajaan atas keprihatinan membina rumah PPRT yang disifatkannya sebagai kediaman cukup selesa serta selamat untuk isteri dan lima anak mereka yang berusia antara empat hingga 15 tahun.

(Visited 121 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button