Nasional

Perbicaraan 1MDB Najib: Lelaki tidak dikenali timbulkan kekecohan di kompleks mahkamah

Seorang lelaki tidak dikenali mencetuskan kekecohan di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur di sini Khamis (25 Ogos).

Lelaki itu, yang memakai baju hitam, telah berjalan ke arah sekumpulan petugas media yang membuat liputan perbicaraan 1MDB Datuk Seri Najib Razak RM2.28 bilion dan mula menjerit ke arah mereka di lobi mahkamah.

Polis kemudian melangkah masuk dan mengiringi lelaki itu keluar.

Mahkamah Kuala Lumpur menjadi pusat perhatian hari ini apabila Najib, yang dijatuhkan hukuman penjara 12 tahun dalam kes SRC International Sdn Bhd, hadir untuk perbicaraan 1MDBnya.

Ini adalah penampilan pertama Najib di mahkamah selepas dihantar ke penjara pada Selasa (23 Ogos) berikutan Mahkamah Persekutuan menolak rayuan terakhirnya dalam kes SRC International.


Pada Selasa, Najib menjadi bekas perdana menteri pertama dalam sejarah negara yang dihantar ke penjara selepas Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman Mahkamah Tinggi.

Pada 28 Julai 2020, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda keseluruhan RM210 juta kepada Najib selepas didapati bersalah atas tujuh pertuduhan pecah amanah jenayah, pengubahan wang haram dan salah guna jawatan dalam kes SRC International bernilai RM42 juta.

Keputusan itu kemudiannya dikekalkan oleh Mahkamah Rayuan pada Disember.

 

(Visited 87 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button