Hiburan

Peluang anak seni bangkit selepas pandemik

Zebra Studio Sdn Bhd dan Tremendous Entertainment telah mengumumkan perjanjian usaha sama untuk menghasilkan 12 filem dalam tempoh 24 bulan dengan anggaran 100 juta ringgit.

Secara purata RM5 hingga RM10 juta akan dibelanjakan untuk membuat setiap filem bergantung pada keperluan produksi filem tersebut.

Secara keseluruhan, anggaran jumlah pelakon yang diperlukan adalah 120 pelakon dari 12 filem tersebut sementara dianggarkan 600-800 anggota kru produksi akan terlibat sepanjang produksi kesemua 12 filem.

Dengan ini, setiap filem akan terdiri daripada 2-10 pelakon utama dan pelakon sokongan untuk menjalankan peranan yang ditentukan untuk setiap filem.

Pengasas dan Pengarah Zebra Studio, Saraleana Nattaya Azmi berkata, semua orang di industri hiburan berpeluang untuk menyertai sebahagian daripada 12 filem bergantung pada keinginan mereka untuk berlakon dan ikut watak yang dihendaki.


“Sesiapa sahaja berpeluang untuk mencuba terutamanya pelakon baru yang sedang mencari kejayaan kerjaya dalam industri hiburan.

“Pelakon veteran dan popular juga berpeluang mengembangkan karier lakonan mereka ke pasaran antarabangsa dalam 12 filem ini,” katanya.

CL Hor (dari kiri) bersama Saraleana dan Pengerusi Tremendous Entertainment, Datuk Jared Lim

“Open – Casting” akan dimulakan setiap 2 bulan sebelum penggambaran bermula dan “Open – Casting” pertama bermula Oktober ini untuk filem seterusnya.

Zebra Studio akan menghantar butiran pemeran terbuka dan menerima kiriman di akaun media sosial mereka, jadi pastikan untuk mengikuti @zebrastudiomy di Facebook dan Instagram jika anda berminat untuk dilakonkan dalam 12 filem yang akan datang dan menjadi sebahagian daripada sejarah sinematik Malaysia.

12 filem ini akan terdiri daripada pelbagai genre seperti komedi, aksi, drama, percintaan, filem berkala dan banyak lagi. Bergantung pada jenis watak yang pelakon audisi unutk, mereka berpotensi untuk membintangi 3 filem berterusan.

Setiap penggambaran akan dibuat dalam jangka masa 20 hingga 35 hari setiap filem.

Pengarah Bersama Zebra Studio dan Pengarah pemenang anugerah antarabangsa CL Hor berkata, kami akan memberi peluang kepada pelbagai pengarah dan pengeluar untuk bekerjasama dengan kami untuk meningkatkan industri kreatif dan produksi di Malaysia.

Ini termasuk memberi mereka peluang untuk mengembangkan kreativiti mereka kepada penonton antarabangsa yang lebih luas melalui 12 filem ini.

Sudah tentu, ini bukan sahaja memberi peluang untuk membantu para pelakon yang berjuang tanpa mengira bangsa, tetapi juga untuk menyatukan semua orang dalam industri hiburan bersama-sama bergantung kepada Pengarah dan Pengarah Fotografi setiap filem. ”

Saraleana menambah bahawa, “Kami berharap dapat bekerja sama dengan media hiburan untuk membawa lebih banyak berita hiburan yang menarik dalam 24 bulan akan datang.

Kami juga ingin berkolaborasi dengan media hiburan untuk mempromosikan dan membuat liputan bagi setiap filem dari penggambaran hingga penerbitan setiap filem. Ini boleh dilakukan kerana kami akan membenarkan wartawan dari pelbagai platform hiburan berada di lokasi lokasi penggambaran setiap filem.

Kami juga akan bekerjasama dengan media untuk mengatur wawancara khas atau liputan untuk tujuan penerbitan mereka sama ada untuk majalah, radio, stesen tv atau platform dalam talian.

Dan tentu saja seperti produksi antarabangsa, kami ingin mempromosikan media hiburan dalam pembuatan filem kami, contohnya kami akan menemu ramah wartawan untuk berkongsi pendapat mereka mengenai pembuatan kami di sebalik tabir setiap produksi penggambaran.

Dengan ini, kami berharap dapat memupuk dan mendorong lebih banyak bakat Malaysia untuk mendapat penghargaan global. -SM

(Visited 20 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button