Nasional

Masa untuk pulihkan semula hubungan dengan Korea Utara – Dr. Mahathir

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad memberi isyarat untuk memulihkan kembali hubungan Putrajaya dan Pyongyang, dengan memaklumkan  Malaysia akan membuka semula kedutaannya di Korea Utara, yang ditutup selepas mogok diplomatik tercetus oleh pembunuhan saudara kepada pemimpin Korea Utara Kim Jong Un di Kuala Lumpur.

Bercakap kepada agensi berita Korea Selatan Yonhap, Mahathir yang berada dalam lawatan rasmi, berkata Putrajaya sedang berhubung dengan Korea Utara.

“Kami mahu bersahabat dengan semua negara di dunia … walaupun Korea Utara boleh menyediakan beberapa perdagangan untuk kami. Kami tidak suka konfrontasi, “katanya.

Beliau berkata kisah-kisah di sebalik pembunuhan Kim Jong Nam, tidak menjejaskan keselamatan Malaysia.

“Jadi kini sudah tiba masanya untuk menyambung hubungan normal antara Malaysia dan Korea Utara,” katanya dalam temubual itu.

Hubungan Malaysia dengan Korea Utara telah terjejas selepas Jong Nam dibunuh di klia2 pada Februari 2017, apabila dua wanita mencium wajahnya dengan agen saraf VX yang disenaraikan sebagai senjata pemusnah besar-besaran.

Semasa percubaan mereka, wanita mengatakan mereka telah ditipu untuk mempercayai mereka adalah sebahagian daripada pertunjukan realiti dan tidak tahu bahawa mereka mengendalikan racun.

Sementara itu, AS dan Korea Selatan mengatakan pembunuhan itu dirancang oleh Pyongyang.

Berikutan itu Malaysia menarik balik dutanya ke Korea Utara, mengharamkan semua perjalanan ke negara itu, dan membatalkan kemasukan visa percuma untuk warga Korea Utara.

Korea Utara membalas dengan larangan perjalanan yang sama ke atas semua rakyat Malaysia di Pyongyang.

Dalam temu bualnya dengan Yonhap, Mahathir berkata pegawai Korea Utara merancang untuk melawat Malaysia dan kedua-dua kerajaan akan berbincang tentang “masa yang sesuai” untuk membuka semula kedutaan itu.

(Visited 112 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.
Back to top button