NasionalNegeri

25 pakar perunding dan sukarelawan IJN di Program Kesihatan Komuniti di Perlis

INSTITUT Jantung Negara (IJN) membawa pasukannnya yang melibatkan 25 pakar perunding dan sukarelawan sempena Program Kesihatan Komuniti di Perlis selama dua hari.

Program pertama pada 7 Oktober diadakan di Masjid Nurul Huda, Felda Chuping manakala pada 8 Oktober pula di Dataran Semarak, Kampung Seberang Ramai, Kuala Perlis.

Program ini dilaksanakan setelah menerima pelawaan dari Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) dan Yayasan Tuanku Syed Putra (YTSP) Perlis.

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail selaku Yang DiPertua MAIPs dan Pengerusi YTSP Perlis telah berkenan menyempurnakan program berkenaan di pekarangan Nurul Huda, Felda Chuping, Padang Besar, petang semalam.

Keberangkatan Baginda disambut oleh Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) IJN, Datuk Dr Aizai Rahim, Ketua Jabatan Pembedahan Jantung, Prof Dr Alwi Yunus dan Pakar Bius, Datuk Dr Syed Abdul Aziz Syed Zin Benyahya.

Hadir sama Pengarah Jabatan Kesihatan Perlis, Dr Ismuni Bohari, CEO MAIPs, Mohd Nazim Mohd Noor dan Ketua Polis Daerah Arau, Superitendan Ahmad Mohsin Md Rodi.


Semasa berucap, Dr Aizai telah memaklumkan IJN membawa pasukannya ke Perlis untuk memberi kaunseling kesihatan kepada penduduk setempat berserta menyediakan surat rujukan ke hospital atau klinik terdekat untuk rawatan susulan bagi yang memerlukan.

Tambah beliau, IJN juga membawa perkhidmatan khas untuk kanak-kanak iaitu Penilaian Am (kepala ke kaki), perkhidmatan lain serta demonstrasi CPR (Resusitasi Kardiopulmonari).

Juga katanya, diadakan aktiviti untuk kanak-kanak seperti mewarna dan teknik mencuci tangan.

Beliau berharap dengan penganjuran program yang dihadiri kira-kira 300 orang ini akan memperoleh manfaat kesihatan dan perkhidmatan yang diberikan.

Terdahulu daripada itu Tuanku Syed Faizuddin berkenan menyerahkan sumbangan MAIPs berjumlah RM11,600
kepada 29 asnaf terpilih bagi kariah Masjid Nurul Huda, Felda Chuping.

Setiap asnaf ini akan menerima RM400 yang akan diagihkan oleh amilnya Shafizan Salim sempena Program Hijrah Minda MAIPs Bilangan Ke 20 bagi tahun 2022 ini. – SM

(Visited 294 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button