Nasional

Kerajaan pastikan lebih ramai Bumiputera beroperasi di pusat beli-belah milik GLC – PM

PUTRAJAYA merancang untuk mengkaji semula pengurusan pusat beli-belah milik syarikat berkaitan kerajaan (GLC) bagi memastikan ia diuruskan oleh syarikat tempatan.

Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob berkata, ia bagi memastikan lebih ramai peniaga Bumiputera beroperasi di sana.

“Penglibatan Bumiputera kini bukan sahaja dalam sektor tidak formal tetapi juga dalam sektor formal seperti menjalankan perniagaan di pusat beli-belah,” katanya pada majlis makan malam gala sempena ulang tahun ke-50 UDA Holdings Berhad (UDA) lalu malam.

Kini negara sudah memasuki fasa endemik, usahawan termasuk masyarakat Bumiputera boleh sekali lagi menjalankan perniagaan mereka dan merancakkan semula ekonomi negara, katanya.

“Pada masa negara menghadapi tekanan inflasi, nilai jualan perdagangan borong dan runcit Malaysia mencatat rekod baharu pada Mei, dengan pertumbuhan 19.9%, berjumlah RM129.8 bilion, yang tertinggi sejak 2013,” katanya. Katanya.


Di sebalik kemajuan itu, beliau berkata status sosioekonomi Bumiputera masih di tahap rendah, dan penglibatan mereka dalam bidang keusahawanan perlu dipertingkatkan.

Beliau mencadangkan UDA menjual atau menyewa ruang perniagaan sedia ada pada kadar mampu milik kepada usahawan Bumiputera yang berpotensi mengembangkan perniagaan mereka.

Beliau berkata kerajaan komited untuk memperkasakan Bumiputera dan telah memperuntukkan RM11.4 bilion dalam Bajet 2022 untuk tujuan itu.

PM turut mengumumkan dana RM100 juta untuk UDA bagi membantu pusat perdagangan dan usahawan Bumiputera.

 

 

(Visited 26 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button