Luar Negara

Kim Jong Un muncul bersama isteri selepas setahun

Ramai tertanya-tanya apa cerita dengan pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un.

Pemimpin berkenaan sering mengugut untuk menyerang Amerika Syarikat dan gemar menunjuk kuasa roket nuklear yang dimiliki tentera negara berkenaan.

Di Malaysia ia mendapat perhatian apabila saudara pemimpin berkenaan Kim Jong Nam telah dibunuh di Kuala Lumpur.

Bagi mereka yang tertanya-tanya kerana lama tidak melihat penampilan pemimpin kontroversi itu baru-baru ini isteri pemimpin itu, Ri Sol Ju, muncul di media negeri untuk pertama kalinya dalam lebih dari satu tahun pada hari Rabu, bersama suaminya dalam konsert pada salah satu cuti terbesar di negara ini.

Surat khabar rasmi Parti Pekerja yang berkuasa, Rodong Sinmun mengeluarkan gambar pasangan itu di majlis itu untuk memperingati hari ulang tahun mendiang ayah dan bekas pemimpin Kim Jong Il.

Ri sering menemani Kim ke acara-acara umum yang besar, tetapi tidak pernah dilihat sejak Januari tahun lalu di sebuah acara untuk cuti Tahun Baru Cina, yang menimbulkan spekulasi mengenai kesihatan dan kemungkinan kehamilannya.

Perkhidmatan Perisikan Nasional Korea Selatan (NIS) mengatakan kepada penggubal undang-undang pada hari Selasa bahawa Ri nampaknya menahan diri dari kegiatan luar untuk mengatasi jangkitan koronavirus tetapi “bermain dengan baik dengan anak-anak mereka.”

NIS percaya Ri dan Kim mempunyai tiga orang anak. Sedikit yang diketahui umum mengenai trio tersebut.

Korea Utara belum mengesahkan kes COVID-19, tetapi NIS mengatakan wabak itu tidak dapat dikesampingkan kerana negara itu melakukan urusan aktif dengan China, di mana virus itu pertama kali muncul, sebelum menutup sempadan awal tahun lalu.

Ri dan Kim tersenyum ketika mereka menyaksikan konsert di Mansudae Art Theatre di ibu kota Pyongyang. Tidak seperti beberapa peristiwa sebelumnya, tidak ada orang dalam foto yang diterbitkan oleh Rodong Sinmun yang memakai topeng atau menjaga langkah-langkah penjarakan sosial.

Akhbar itu juga melaporkan bahawa Kim mengunjungi Istana Matahari Kumsusan, yang menempatkan mayat ayah dan datuknya, untuk meletakkan karangan bunga untuk ulang tahun, yang disebut Hari Bintang Bersinar.

(Visited 403 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button