Ekonomi

KWSP bukan untuk krisis, wabak

KUALA LUMPUR: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak pernah dimaksudkan untuk malapetaka dan wabak tetapi untuk pasca persaraan yang selesa untuk pencarumnya, kata Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER).

Menentang gesaan untuk membenarkan ahli KWSP mengeluarkan lebih banyak dana daripada akaun mereka, MIER berkata pengeluaran sedemikian harus berpandukan alasan ekonomi yang kukuh.

“KWSP tidak direka untuk menangani musibah dan wabak. Sebaliknya, ia bertujuan untuk memastikan pencarumnya menikmati kehidupan yang baik selepas bersara.

“Ini ditambah pula dengan hakikat bahawa Malaysia pantas menjadi masyarakat yang semakin tua. Malaysia hanya tinggal sembilan tahun sahaja untuk menjadi negara tua pada 2030, dan pengeluaran KWSP selanjutnya akan memberi tekanan tambahan kepada kos penjagaan kesihatan masa depan, jaminan pendapatan dan aliran pendapatan selepas persaraan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

MIER berkata demikian sebagai respons kepada pihak tertentu yang menggesa kerajaan membenarkan pengeluaran i-Citra sekali sahaja sebanyak RM10,000 untuk pencarum yang terjejas akibat banjir baru-baru ini.

Gesaan ini susulan kenyataan menteri kewangan Tengku Zafrul Aziz pada Ahad bahawa KWSP tidak seharusnya dilihat sebagai penyelesaian untuk mengatasi cabaran, kerana ia akan menjejaskan simpanan persaraan pencarum.

Dalam laporan Bernama, MIER berkata walaupun skim pengeluaran yang dimulakan kerajaan seperti i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra telah berjaya memberikan pelepasan kewangan, pengeluaran KWSP berjumlah RM101 bilion telah mengakibatkan kehabisan dana persaraan yang teruk bagi majoriti ahlinya.

“Pengeluaran besar-besaran itu menyebabkan 6.1 juta ahli kini mempunyai kurang daripada RM10,000 dalam akaun mereka, dengan 3.6 juta ahli mempunyai di bawah RM1,000.

“Ini sudah pasti jauh daripada ambang RM240,000 simpanan penting menjelang umur 55 tahun untuk ahli menikmati persaraan yang bermaruah,” katanya.
MIER berkata tiga skim pengeluaran KWSP sebelum ini adalah langkah jangka pendek yang sepatutnya dielakkan sejak awal dan tidak boleh diulang.

“Untuk menangani kekangan fiskal jangka pendek yang dihadapi rakyat Malaysia, terdapat justifikasi ekonomi yang kukuh bagi kerajaan untuk menyediakan bantuan tunai tanpa syarat yang mencukupi kepada isi rumah dan firma,” katanya.

MIER mencadangkan langkah jangka panjang adalah penting untuk memastikan ahli mempunyai simpanan yang mencukupi untuk persaraan, seperti pelarasan semula kadar caruman KWSP majikan tanpa meningkatkan beban kos buruh majikan.

Kerajaan juga mesti mempertimbangkan strategi perlindungan sosial dan jaringan keselamatan sosial yang lebih luas, seperti pelan kontingensi dan skim yang boleh bermula dalam menghadapi bencana dan krisis lain, katanya.

“Masa lalu baru-baru ini telah mengajar kita bahawa kita, sebagai sebuah negara, tidak boleh leka memandangkan kecemasan dan bencana lain yang tidak dijangka boleh berlaku,” katanya.

“Beban peristiwa ini biasanya paling teruk dirasai oleh mereka yang kurang bersedia untuk menghadapinya, dan mereka memerlukan sokongan kerajaan untuk membina semula kehidupan mereka.

“Tabung bantuan bencana juga perlu dipertimbangkan. Pada masa yang sama, liputan dan kecukupan perlindungan sosial, khususnya terhadap mereka yang bekerja sendiri dan mereka dalam sektor tidak formal, mesti diperkukuh.”

 

(Visited 302 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button