Ekonomi

Samaiden dan MBGB majukan inisiatif tenaga bersih di Wilayah APAC

PETALING JAYA 26 Sept. _ Group Berhad (“Samaiden”), pakar tenaga boleh diperbaharui (“RE”) yang terlibat terutamanya dalam kejuruteraan, pemerolehan, pembinaan dan pentauliahan (“EPCC”) sistem fotovoltaik solar (“PV”) dan loji janakuasa mengumumkan perkongsian strategik dengan Meta Bright Group Berhad (“MBGB”).

Kerjasama ini bertujuan untuk meluaskan peluang perniagaan dan mempercepatkan pertumbuhan penyelesaian tenaga boleh diperbaharui, khususnya untuk sektor perlombongan dalam rantau Asia-Pasifik (APAC).

Kerjasama itu bertujuan untuk mewujudkan hubungan strategik yang tertumpu pada kemajuan bersama dalam sektor tenaga bersih.

Pengarah Urusan Kumpulan Samaiden, Ir Chow Pui Hee berkata,
dengan memanfaatkan keupayaan dan sumber unik Samaiden dan MBGB, perkongsian itu akan memperkenalkan piawaian prosedur untuk menilai aspek kewangan, teknikal dan kawal selia, yang memangkin pertumbuhan dalam inisiatif tenaga boleh diperbaharui dalam sektor perlombongan APAC.

“Samaiden membawa pengetahuan dan kepakarannya yang luas dalam teknologi tenaga bersih dan perkhidmatan EPCC yang komprehensif. MBGB, sebaliknya, akan menyumbangkan pandangannya sendiri tentang teknologi tenaga bersih dan pengoptimuman sumber. Secara bersama mereka merancang untuk membangunkan projek tenaga bersih yang akan memberi perkhidmatan kepada sektor perlombongan di seluruh rantau Asia-Pasifik,” katanya di sini hari ini.

Beliau menambah, pemerolehan kontrak baharu Samaiden secara konsisten, menyumbang kepada buku pesanan tertunggak sebanyak RM372.8 juta pada 30 Jun 2023, menggariskan pertumbuhan perniagaan Kumpulan yang mampan.

Ujarnya, kontrak-kontrak ini dijangka memberi kesan positif ke atas hasil dan keuntungan Kumpulan pada tahun-tahun akan datang.

Pui Hee menambah kerjasama ini menandakan satu peristiwa penting dalam komitmen berterusan Samaiden terhadap tenaga boleh diperbaharui.

“Menggabungkan kepakaran kedua-dua Samaiden dan MBGB, kami yakin bahawa kerjasama ini akan mewujudkan landskap tenaga yang lebih kukuh dan lebih mampan di seluruh rantau APAC,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif MBGB, Derek Phang Kiew Lim berkata, pihaknya teruja untuk menyertai perkongsian ini dengan Samaiden, salah seorang peneraju dalam ruang tenaga boleh diperbaharui.

Kerjasama ini sejajar dengan komitmen syarikat terhadap penyelesaian tenaga mampan dan membuka jalan baharu untuk kedua-dua syarikat dalam pasaran tenaga bersih APAC yang berkembang pesat.

(Visited 87 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button