Ekonomi

MIDF Research kekalkan unjuran inflasi 2021 pada 2.3 peratus

MIDF Research mengekalkan unjuran inflasi Indeks Harga Pengguna (IHP) Malaysia pada kadar 2.3 peratus pada tahun 2021, pemulihan dari asas rendah -1.1% tahun lalu.

Dalam catatan hari ini, firma penyelidikan itu menjangkakan kadar inflasi akan lebih sederhana disebabkan oleh kesan asas yang semakin pudar.

“Walaupun kita melihat lockdown di seluruh negara sebagai hambatan sementara ekonomi, permintaan yang lemah akan menjelaskan tekanan harga yang mendasari.

“Namun, keadaan permintaan secara keseluruhan meningkat lagi pada akhir tahun ini ketika ekonomi dibuka kembali, beralih ke fasa berikutnya dari Rancangan Pemulihan Nasional,” kata MIDF.

Ia mengatakan langkah propengguna seperti tambahan Bantuan Prihatin Rakyat (BPR), moratorium pembayaran pinjaman, dan pengeluaran i-Citra akan menjadi faktor yang dapat menyokong permintaan lebih kuat.


Yang penting, sumber utama inflasi tahun ini adalah dari inflasi tolakan kos kerana kenaikan kos pengeluaran yang ditanggung oleh pengeluar, dan semakin diperburukkan oleh sekatan ketat yang mempengaruhi aktiviti rantaian bekalan.

“Di samping itu, harga komoditi yang tinggi, terutamanya dengan harga minyak mentah yang meningkat atas paras AS$ 70 setong dalam tempoh terakhir, juga akan menyumbang kepada kenaikan inflasi keseluruhan tahun ini,” katanya.

“Ke depan kami menjangkakan inflasi berada pada tahap yang lebih normal kerana penyederhanaan dalam kadar inflasi akan lebih terlihat apabila kesan asas rendah semakin berkurang. Namun, masalah rantaian bekalan yang berterusan dan kenaikan kos pengeluaran dijangka dapat mengekalkan inflasi positif, ”kata MIDF.

Awal hari ini, Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) mengumumkan bahawa IHP meningkat 3.4 paratus tahun ke tahun kepada 123.2 pada Jun 2021 berbanding 119.1 pada Jun 2020.

Dalam satu kenyataan, ketua statistik Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin mengatakan CPI kekal positif untuk bulan kelima berturut-turut sejak Februari tahun ini kerana kesan asas yang lebih rendah tahun lalu akibat penurunan harga bahan bakar kenderaan persendirian. – SM

(Visited 72 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button