BeritaEkonomi

Kumpulan World Wide Green Berhad, Gading Kencana lebar pelaburan ke Thailand

KUMPULAN  World Wide Green (M) Berhad (WGB) bersama Gading Kencana Sdn. Bhd bersedia melabur dalam ladang solar dan tanaman rumput Napier di daerah Nakhon Ratchasima Chaiyaphum dan Khon Kaen, Thailand.

Baru-baru ini, Presiden WGB, Baharam Ismail bersama Pengarah Urusan Gading Kencana Sdn. Bhd., Datuk Ir. Guntor Tobeng telah mengadakan lawatan sambil meninjau peluang untuk melabur dalam loji kuasa komuniti di daerah tersebut.

Untuk rekod, Kumpulan World Wide Green Berhad adalah kumpulan perniagaan tenaga terbesar di Malaysia dan dianggotai 60 syarikat yang melabur di Indonesia, Arab Saudi dan berminat untuk melabur di Thailand.

Rombongan usahawan dari Malaysia turut dibawa melawat ke daerah Kham Thale So, di mana terdapat kawasan tanaman rumput Napier.

Selain daripada meninjau operasi kilang kuasa biogas di daerah Phu Pha Man Khon Kaen. Hasil daripada lawatan, Korat Wagyu Ltd., telah menandatangani satu perjanjian kerjasama bagi membekalkan daging lembu dan kambing ke Malaysia.


Dua perjanjian kontrak ditandatangani untuk pembinaan loji kuasa dengan Thanakorn Phattharaboonsiri, Presiden Teknologi Teknologi Bangkok dan Nonthani Pattharabunsiri bekerjasama dengan pembinaan loji tenaga di Daerah Nong Bua Daeng Chaiyaphum

Sementara itu, Pengarah Program Pembangunan Profesional Pertanian Rumput Napier untuk Loji Tenaga Bio-Gas, Suraphat Muensrisarat berkata, mengikut dasar Kementerian Tenaga, projek loji kuasa harus memberi faedah kepada penduduk sekitar.

Katanya, suatu ketika, terdapat pembinaan sistem sel solar atau sistem turbin angin di mana ia tidak membawa manfaat kepada masyarakat terutamanya penduduk kampung.

“Apabila masyarakat tidak mendapat manfaat maka ia menjadi satu garis panduan dasar yang baharu iaitu sekiranya ingin membina loji janakuasa bio-gas, ia boleh membantu penanam rumput Napier atau produk pertanian yang lain.

“Untuk menghasilkan elektrik ke dalam sistem pengagihan elektrik, Pihak Berkuasa Listrik Wilayah (PEA) selain menyediakan keselamatan untuk bekalan elektrik di wilayah lain, projek ini harus membantu menjana pendapatan penduduk selain menawarkan pekerjaan yang stabil,” ujarnya.

Suraphat Muensrirat berkata, usahawan tenaga Malaysia mempunyai teknologi penjanaan elektrik dan berminat untuk melabur dalam loji janakuasa komuniti.

Untuk tempoh 14 bulan sementara menunggu 13 loji kuasa dibina di daerah Nakhon Ratchasima dan Chaiyaphum, para petani dapat menjual produk mereka dan ia ada di dalam perjanjian kerjasama.

“Selain menjual produk, para petani juga boleh menanam rumput Napier dalam tempoh pembinaan,” katanya.-SM

(Visited 128 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button