Politik

 Kit Siang ucap tahniah kepada Syed Saddiq

PENASIHAT Parti Tindakan Demokratik (DAP) Lim Kit Siang mengucapkan tahniah kepada pengasas Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda Malaysia) Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Ini kerana, Ahli Parlimen Muar itu telah menunjukkan cara bahawa Malaysia memerlukan pemikiran baru.

“Bahawa kita mesti buta warna dan tidak terikat dengan pandangan sempit mengenai pembangunan negara, bahawa kita tidak boleh dan tidak boleh memenjarakan diri kita sendiri berdasarkan kaum atau agama eksklusif.

“Syed Saddiq sedang menubuhkan parti politik untuk golongan muda,” kata Kit Siang.

Syed Saddiq muncul dalam kempen calon DAP pada Pilihan Raya Negeri Sabah malam tadi.


Kit Siang berkata, definasi belia tidak dapat ditentukan oleh usia secara kronologi.

Ini kerana menurut Kit Siang, terdapat orang muda yang mempunyai pemikiran yang sangat tua dan orang tua dengan idea yang sangat muda.

“Apa yang Malaysia perlukan hari ini adalah kesatuan semua rakyat Malaysia, tanpa mengira usia, jantina, bangsa, agama atau geografi untuk membina Sabah Baru dan Malaysia Baru.

“Pilihan raya umum negeri Sabah dibezakan oleh Warisan Plus di satu pihak yang menekankan perpaduan dan keterangkuman di Sabah majmuk dan Malaysia majmuk dan di sisi lain, oleh “pakatan dalam pakatan” PN, BN dan PBS dan 3Dnya perselisihan, perpecahan dan perpecahan,” kata Kit Siang.

Syed Saddiq yang merupakan bekas Menteri Belia dan Sukan, telah mengemukakan permohonan pendaftaran Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda Malaysia) kepada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) pada 17 September lalu.

Dalam ciapannya semalam, Syed Saddiq mendakwa seramai 10,000 orang telah mengisi borang untuk menyertai Muda Malaysia secara dalam talian.

Jumlah tersebut dicapai tidak sampai 48 jam selepas borang tersebut dilancarkan di internet.-SM

 

(Visited 97 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button