Luar Negara

Indonesia terima tambahan 1.8 juta vaksin dari China

Tambahan 1.8 juta dos vaksin calon syarikat China, Sinovac Biotech COVID-19, CoronaVac, tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta di Tangerang, Banten, pada hari Khamis, dengan kerajaan meminta kebenaran untuk penggunaan kecemasan vaksin itu pada bulan Januari.

Indonesia telah menerima 1.2 juta dos vaksin pada 6 Disember, menjadikan jumlahnya 3 juta dos siap pakai.

Vaksin tersebut akan disimpan di gudang syarikat farmasi milik syarikat Bio Farma di Bandung, Jawa Barat, kata Menteri Luar Negeri Retno Marsudi.

“Dalam waktu dekat, dijangkakan 15 juta dos vaksin pukal dari Sinovac, yang kemudian akan dibuat [menjadi dos individu] oleh Bio Farma, juga akan tiba di Indonesia,” katanya.

Badan Pemantau Makanan dan Dadah Indonesia (BPOM) belum mengizinkan penggunaan vaksin darurat.


Kerajaan mengharapkan persetujuan pada Januari sehingga vaksinasi 1.3 juta pekerja perubatan dapat dimulakan pada bulan yang sama.

BPOM mengatakan pihaknya mengharapkan hasil sementara dari percubaan CoronaVac peringkat akhir yang sedang berlangsung di Bandung pada awal Januari.

Tetapi para pakar mengatakan bahawa agensi itu juga harus mempertimbangkan percobaan yang dilakukan oleh negara lain, mengingat jumlah peserta yang relatif kecil dalam kajian di Bandung: 1.620 orang.

Minggu lalu, pihak berkuasa kesihatan Brazil mengatakan percubaan terhadap vaksin yang sama di negara Amerika Selatan menunjukkan kadar keberkesanan antara 50 dan 90 peratus, lapor Reuters.

Sebanyak 13,000 peserta terlibat dalam kajian ini. Reuters juga melaporkan bahawa para penyelidik Turki mendapati bahawa CoronaVac adalah 91.25 peratus berkesan melalui hasil percubaan sementara berdasarkan data dari 1,322 daripada 7,000 peserta kajian.

Menteri Kesihatan Budi Gunadi Sadikin mengatakan Indonesia telah memesan 125 juta dos vaksin CoronaVac, kebanyakannya dalam jumlah banyak, dan mereka dijangka terus tiba di negara ini hingga Januari 2022.

Pada hari Khamis, Bio Farma menandatangani surat komitmen bekalan dengan firma Amerika. Novavax dan firma Britain AstraZeneca, masing-masing untuk 50 juta dos vaksin calon masing-masing.

Baru-baru ini Novavax telah memulakan kajian peringkat akhir mengenai vaksin calon COVID-19 di Amerika Syarikat, lapor Reuters.

Sementara itu, Badan Pengawalseliaan produk Ubat dan Kesihatan Inggeris (MHRA), baru-baru ini, telah meluluskan calon vaksin AstraZeneca untuk penggunaan kecemasan – menjadikannya pemerintah pertama di dunia yang melakukannya.

Retno mengatakan persetujuan UK adalah berita baik bagi Indonesia, kerana MHRA adalah salah satu dari enam pihak berwajib yang memiliki “mekanisme pergantungan” dengan BPOM. “Melalui mekanisme pergantungan ini, penerbitan izin penggunaan darurat untuk vaksin AstraZeneca di Indonesia akan lebih mudah.

​​”Hasil kebenaran penggunaan darurat di Britain dapat digunakan sebagai dasar tinjauan untuk penerbitan izin penggunaan darurat di Indonesia,” katanya.

(Visited 180 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button