Luar Negara

Anggota kongres AS bantah sokongan kepada Israel

Beberapa anggota Dewan Perwakilan Demokrat menentang sokongan ketenteraan Amerika Syarikat untuk Israel dan meminta perlindungan hak-hak Palestin.

Dalam ucapan emosional, Rashida Tlaib mengkritik Presiden Joe Biden dan pegawai atasan lain kerana menawarkan pernyataan yang menurutnya tidak mengakui ‘kemanusiaan Palestin’.

“Untuk membaca kenyataan Presiden [Joe] Biden, Setiausaha Negara Antony Blinken, Jeneral [Lloyd] Austin dan pemimpin kedua-dua pihak, anda hampir tidak akan tahu bahawa Palestin ada sama sekali,” kata Tlaib, satu-satunya ahli kongres keturunan Palestin.

“Tidak ada pengakuan atas serangan terhadap keluarga Palestin yang dirampas dari rumah mereka sekarang. Tidak disebutkan bahawa kanak-kanak ditahan atau dibunuh. Tidak ada pengakuan terhadap kempen gangguan dan keganasan yang berterusan oleh polis Israel terhadap para jamaah yang berlutut dan berdoa serta merayakan hari-hari paling suci di salah satu tempat paling suci mereka, tidak disebutkan Al-Aqsa dikelilingi oleh keganasan, gas pemedih mata, asap, sementara jemaah berdoa.”

Memakai keffiyeh dan berusaha menahan air mata, Tlaib menambah: “Sekiranya Jabatan Negara kita sendiri tidak boleh mengakui bahawa pembunuhan kanak-kanak Palestin adalah salah, baik, saya akan mengatakannya untuk berjuta-juta orang Amerika yang berdiri bersama saya menentang pembunuhan kanak-kanak yang tidak bersalah, tidak kira etnik, atau kepercayaan mereka, ”tambahnya.


Sekurang-kurangnya 119 orang Palestin, termasuk 31 kanak-kanak, telah terbunuh dan lebih dari 830 cedera sejak permusuhan meletus pada hari Isnin.

Roket yang dilancarkan oleh kumpulan Palestin di Gaza juga telah membunuh tujuh orang di Israel.

Pentadbiran AS telah menyatakan rasa simpati atas semua korban tetapi tidak mengetepikan pihak lain atau mengkritik Israel kerana penggunaan kekuatan yang tidak seimbang.

Biden pada hari Rabu mengatakan bahawa Israel mempunyai hak untuk mempertahankan diri, sementara dalam komen terbaharu pada hari Khamis, dia mengulangi gesaan agar kedua-dua pihak membuat perdamaian.

Bercakap dalam sesi Dewan yang sama, Anggota Kongres Ilhan Omar mengutuk dasar dan serangan Israel terhadap Palestin dan menjadikan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu sebagai “pemimpin etno-nasionalis”.

“Pertimbangkan bahawa 78 peratus tanah Palestin diambil dari mereka,” kata Omar, merujuk pada waktu yang berlalu sejak penubuhan negara Israel pada tahun 1948.

“Sejak itu, 5.6 juta penduduk Palestin terus dipindahkan dari kediaman mereka di salah satu krisis pelarian yang paling lama dalam sejarah manusia.”

Omar juga membantah tindakan licik Israel mewujudkan penempatan haram di tanah Palestin untuk mengusir penduduk Palestin.

“Ini adalah konflik di mana satu negara, yang dibiayai dan disokong oleh pemerintah Amerika Syarikat, meneruskan penjajahan ketenteraan secara haram ke atas kelompok orang lain,” katanya.-Agensi.

(Visited 149 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button