Nasional

Ibu rayu bantuan orang ramai mencari anaknya yang hilang

KUALA LUMPUR: Seorang ibu merayu orang ramai supaya mencari anak lelakinya berusia 16 tahun yang hilang dari rumah mereka di Bandar Bukit Puchong 2 kira-kira jam 4 pagi pada 16 Jun lalu.

Wan Esuriyanti Wan Ahmad berkata, anak lelaki tunggalnya, Ali Imran Naseruddin, yang merupakan anak bongsu daripada dua beradik, gagal pulang ke rumah dan tidak dapat dihubungi sejak itu.

Ali, pelajar SMK USJ 4, ditemui hilang dari biliknya kira-kira pukul 5.30 pagi ketika Wan Esuriyanti mahu membangunkannya untuk ke sekolah.

Rakaman kamera litar tertutup (CCTV) dari rumah pengawal keselamatan menunjukkan remaja berkaca mata itu berjalan keluar dari kawasan kejiranan pada jam 4 pagi.

Laporan orang hilang telah dibuat serta-merta di balai polis Puchong dan kes itu kemudiannya diserahkan kepada ibu pejabat polis daerah Sepang, katanya.


Kini sudah lebih 24 jam sejak budak lelaki itu hilang dan polis telah mengeluarkan amaran orang hilang.

“CCTV menunjukkan Ali berpakaian serba hitam – jaket kegemarannya, baju-T, seluar jeans, kasut dan topi apabila dia keluar melalui pos pengawal. Dia membawa beg kecil berwarna biru laut bersamanya. Dia bersendirian dan tiada siapa yang menunggunya.

“Telefon bimbitnya telah dimatikan. Dia sebelum ini telah melumpuhkan ciri lokasi pada telefonnya untuk menjimatkan bateri. Saya telah menghantar teks kepadanya melalui sistem pesanan ringkas memberitahunya bahawa kami mencintainya, memanggilnya ‘anak mama’ dan namanya.

“Saya meminta semua orang mendoakan keselamatannya dan sentiasa memerhatikannya. Jangan menilai dia. Dia budak yang baik. Itu sahaja yang saya minta,” katanya sambil mengucapkan terima kasih kepada orang yang tidak dikenali yang telah menghubunginya.

Wan Esuriyanti berkata kali terakhir dia melihat Ali kira-kira jam 11 malam, selepas mereka berbual.

Dia berkata Ali akan mengurut kakinya setiap hariOrang hilang berwaspada untuk remaja, ibu merayu bantuan orang ramai.

“Saya cium dahinya dan kami cakap kami sayang antara satu sama lain. Saya doakan dia dan minta dia tidur kerana dia perlu bangun awal untuk ke sekolah.

“Saya kata saya akan kejutkan dia kira-kira pukul 5.30 pagi. Dia cakap ‘Baik mama. Saya akan jumpa awak bila saya jumpa awak’,” katanya.

Wan Esuriyanti berkata, Ali, seorang budak lelaki yang penyayang, sopan, suka menolong dan baik, suka menulis dan ingin mengikut jejaknya menjadi wartawan.

Guru dan rakan baik Ali terkejut mendengar kehilangannya, mengatakan bahawa dia tidak menghubungi mana-mana daripada mereka.

Dalam catatan Facebooknya, beliau berkata setakat 2.40 pagi hari ini (17 Jun), polis telah mengedarkan gambar Ali di stesen minyak dan surau.

CCTV menunjukkan Ali berpakaian serba hitam – jaket kegemarannya, baju-T, seluar jeans, kasut dan topi apabila dia keluar dari pondok pengawal.

“Kami meminta bantuan semua orang untuk terus memburunya, dan hubungi saya, Wan Es di talian 019-2216 483 atau suami saya, Naser di talian 011-31770 502, atau balai polis berhampiran dengan segera.

“Tolong doakan dia dilindungi, keselamatan dan pulang ke rumah kami semula. Terima kasih,” katanya.

(Visited 135 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button