Nasional

Azeez gagal ketepikan tuduhan pengubahan wang haram, rasuah

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini menolak permohonan Ahli Parlimen Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim untuk menggugurkan tuduhan rasuah dan pengubahan wang haram berjumlah RM144.5 juta.

Hakim Muhammad Jamil Hussin menolak permohonan Azeez itu dengan alasan tuduhan itu tidak cacat.

“Tertuduh gagal menunjukkan bagaimana dia berprasangka dan tidak dapat membela diri. Masih terlalu awal pada tahap ini bagi pengadilan untuk memutuskan tuduhan,” katanya.

Abdul Azeez, bekas Pengerusi Tabung Haji, telah dikenakan tiga tuduhan rasuah berjumlah RM5.2 juta dan sembilan tuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM139.3 juta.

Beliau dikatakan telah menerima RM5.2 juta dari Mohammad Redzuan Mohanan Abdullah, pengarah Syarikat Menuju Asas Sdn. Bhd., di Lembah Klang antara Disember 2010 dan April 2018.

Beliau juga dituduh menerima RM139.3 juta dari empat syarikat – Menuju Asas Sdn. Bhd., Mangkubumi Sdn. Bhd., Pintas Utama Sdn. Bhd. dan AVP Engineering Sdn. Bhd.

Dalam permohonannya Abdul Azeez  berpendapat bahawa tuduhan itu dilakukan dengan itikad tidak baik, tetapi pihak pendakwaan berpendapat permohonan itu terlalu awal dan membabitkan penyalahgunaan proses pengadilan.

Hakim berkata, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menyiasat Azeez secara menyeluruh.

“Tertuduh juga berpendapat bahawa tuduhan dan kes yang ada tidak terkait dengan penyiasatan Tabung Haji. Untuk ini, pengadilan harus mengatakan bahwa Peguam Negara  mempunyai budi bicara untuk memulakan prosiding jenayah terhadap tertuduh, berdasarkan undang-undang yang dianggapnya wajar, ” kata Hakim.

(Visited 362 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button