Politik

DAP ‘melompat’ bermakna apa yang saya cakap adalah benar – Lian Ker

Naib Presiden MCA, Datuk Seri Ti Lian Ker berkata, beliau hanya menyatakan fakta kegagalan DAP membela kaum Cina selama 22 bulan menjadi kerajaan tempoh hari.

Timbalan Menteri Perpaduan itu turut menafikan beliau melakukan serangan peribadi apabila mengeluarkan kenyataan tersebut.

Beliau menafikan bahawa dia berusaha untuk membangkitkan kebencian antara kaum, dengan mengatakan bahawa dia hanya menunjukkan sikap pasif parti itu dalam menangani masalah.

“Apa yang saya kemukakan adalah fakta, dan kenyataan sikap politik DAP,” katanya.

Semalam, Lian Ker mengatakan  DAP gagal ketika berada dalam pemerintahan, terutama menyerah kepada pilihan mantan perdana menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad, dan mengatakan parti itu tidak dapat menunaikan janjinya ketika diberi peluang pada tahun 2018.


Walaupun mendapat 90 peratus suara orang Cina menyokong parti itu, katanya, DAP tidak melakukan apa-apa untuk menghasilkan perubahan yang signifikan.

“Daripada bergerak maju, pemerintah Pakatan Harapan (PH) mundur, dan DAP mengizinkan Tun Mahathir kembali ke pemerintahan berpusatkan Melayu, yang mana MCA pernah dikritik dan ditipu sebelumnya,” kata Lian Ker.

Pagi ini, bagaimanapun, Wong Shu Qi dari DAP menuduh Lian Ker menulis “artikel yang penuh dengan retorik perkauman” dan mempromosikan “propaganda miring, terlalu sederhana dan naif”.

Ahli Parlimen Kluang itu juga menuduh Lian Ker sebagai perkauman dan mengatakan bahawa dia tidak menghiraukan retorik oleh rakan-rakannya di Perikatan Nasional, iaitu UMNO, PAS dan PPBM, bahawa bekas pemerintah Pakatan Harapan sebenarnya dikendalikan oleh DAP.

Lian Ker mengatakan walaupun serangan balas Wong, dia tidak pernah “benar-benar menangani” kritikannya.

“Kenyataan saya tidak dikeluarkan begitu sahaja. Ini adalah maklum balas yang saya terima semasa melibatkan pelbagai pihak, termasuk masyarakat. Saya mesti mengatakan sesuatu yang betul yang mencetuskan kemaharan DAP.

“Mereka bersikap sederhana dalam menyerang peranan yang dimainkan oleh MCA dalam 60 tahun terakhir. Saya hanya meminta mereka melihat ke cermin sahaja, ”tambahnya.

(Visited 791 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button