Sukan

Atlet Timor Leste terlantar di lapangan terbang, kemudian dihantar ke hotel salah

Pasukan kebangsaan Timor Timur U-23 yang akan bertarung di Sukan SEA 2019 menerima sambutan yang tidak menyenangkan apabila mereka tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Ninoy Aquino, Manila, Filipina.

Dilaporkan oleh Berita Bola Sepak ASEAN, pemain Timor Leste itu tiba di Manila pada hari Sabtu (11/23/2019) pada pukul 05.00 waktu tempatan. Bagaimanapun, tiada bas dari jawatankuasa penganjur untuk dijemput.

Mereka perlu menunggu kira-kira dua setengah jam di lapangan terbang. Pemain Timor Leste juga menghabiskan masa duduk dan berbaring di kerusi lapangan terbang, sebelum bas pengangkut akhirnya tiba pada 7:30 pagi.

Layanan yang tidak menyenangkan yang diterima oleh Timor Leste tidak setakat itu, mereka dibawa ke hotel yang salah dengan bas yang disediakan oleh jawatankuasa penganjur.

Dalam pada itu penganjur Sukan SEA Filipina 2019 meminta maaf selepas kumpulan atlet luar yang tiba awal di Manila hari ini terkandas selama beberapa jam di lapangan terbang.


Malah, terdapat atlet yang dibawa ke hotel penginapan yang salah.

Kekeliruan dan keadaan kelam kabut logistik itu mengundang kritikan beberapa hari sebelum pertandingan sebenar bermula.

Agensi berita antarabangsa AFP melaporkan, atlet mulai tiba di Manila hari ini menjelang hari pembukaan pertandingan pada Sabtu ini.

Pasukan bola sepak Kemboja dan Timor Leste yang tiba hari ini tidak menduga mereka akan berdepan masalah sedemikian.

“Kami terpaksa menunggu selama lapan, sembilan jam untuk sampai ke hotel penginapan,” kata jurulatih pasukan bola sepak Kemboja, Felix Dalmas.

Sementara itu, skuad bola sepak Timor Leste pula dibawa ke hotel yang salah, yang menjejaskan jadual sesi latihan mereka.

“Semua negara yang mengambil bahagian dalam pertandingan ini berhak dihormati dan apa yang berlaku ini ‘tidak begitu cantik,'” kata jurulatih skuad bola sepak Timor Leste, Fabiano Flora.

Jawatankuasa penganjur Sukan SEA mengeluarkan kenyataan meminta maaf di atas keadaan kelam kabut tersebut.

Filipina pernah menjadi tuan rumah Sukan SEA pada tahun 2005.

Pada temasya sukan kali ini, ia dijangka menarik kehadiran beribu-ribu atlet, wartawan dan penonton di sepanjang hampir dua minggu pertandingan berlangsung.

Kelancaran logistik berfungsi merupakan kunci utama kepada kejayaan 56 acara sukan yang diadakan di venue di sekitar Manila.

(Visited 18 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button