Luar Negara

Pesawat angkut bekalan perubatan meletup di Manila

Pesawat IAI Westwind, membawa bekalan perubatan, terbakar dan meletup ketika ia berlepas dari landasan Manila NAIA 24 malam ini di Manila.

Ia dimiliki oleh Lionair Inc dengan registri pesawat RPC-5880.

Pesawat terhempas, adalah model Industri Pesawat Israel IAI-1124A Westwind. Ia dilengkapi dengan dua enjin General Electric GE-CJ610.

Lionair inc adalah syarikat penerbangan piagam swasta yang berpangkalan di Filipina.

Kerajaan Filipina mengangkut bekalan perubatan untuk menyokong merawat COVID-19 di pesawat ini.


Penerbangan tercatat terakhirnya dari Lapangan Terbang Butuan Bancasi (BXU / RPWE) ke Lapangan Terbang Antarabangsa Ninoy Aquino Manila (MNL / RPLL).

Kemalangan itu berlaku apabila ia berlepas di Runway 24 menuju Lapangan Terbang Tokyo Haneda.

Penerbangan lain yang tiba di Manila, beralih ke lapangan terbang Angeles City yang terletak berhampiran termasuk Korea Air KE623.

Dilaporkan bahawa lapan orang berada di dalam pesawat, termasuk dua juruterbang, satu krew kabin, satu pesakit, seorang pembantu pesakit, seorang jururawat, seorang doktor dan seorang kakitangan perubatan penerbangan.

Ia dibina pada tahun 1981 dan kini berusia 39 tahun. Ia telah dikendalikan di Kanada dan Sepanyol pada masa lalu.

IAI Westwind adalah jet perniagaan yang pada mulanya dihasilkan oleh Aero Commander, sebagai Commander Jet 1121. Ia dibangunkan oleh Amerika Syarikat dan Isreal bersama-sama. Menurut data dari Pangkalan Data ASN, IAI-1124 mempunyai 22 kemalangan hull-loss dengan sejumlah 47 kematian. – Agensi

 

(Visited 90 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button