Luar Negara

Apa itu amonium nitrat, punca letupan Beirut?

Pegawai Lubnan mengatakan bahawa beribu-ribu tan ammonium nitrat yang tersimpan di gudang di pelabuhan di Beirut menyebabkan letupan kuat yang menghancurkan bandar pada hari Selasa, membunuh lebih dari 130 orang, mencederakan sekurang-kurangnya 4,000 dan mengusir 300,000 dari kediaman mereka.

Ammonium nitrat digunakan dalam baja dan industri perlombongan sebagai bahan peledak untuk meletupkan batu dan menggerakkan gundukan bumi. Ia juga mempunyai beberapa aplikasi ketenteraan.

Telah menjadi penyebab kemalangan industri sebelumnya, dan merupakan unsur dalam tindakan keganasan juga. Ia digunakan oleh golongan supremasi kulit putih untuk meletupkan Bangunan Persekutuan Alfred P. Murrah di Kota Oklahoma, Okla. Pada tahun 1995.

BACA JUGA> Apa yang Kita Tahu dan Tidak Tahu Mengenai Letupan Beirut

Apa yang berlaku di Beirut?
Video yang disiarkan dalam talian dari perairan Beirut pada 4 Ogos menunjukkan bencana epik berlaku dengan kecepatan yang menakutkan. Kepulan asap putih dari api yang tidak terkawal di sebuah gudang berhampiran silo bijirin yang menjulang tinggi menyebabkan ledakan asap hitam kemerahan besar-besaran. Awan bulat wap air terbentuk ketika gelombang kejutan berlari ke luar, membungkus silo, dan menghilang ke pusat bandar Beirut. Video yang diambil lebih dekat dengan letupan menunjukkan bagaimana dinding udara terkompresi menghancurkan semua jalannya ketika bergerak lebih dekat, akhirnya menghantar kamera terbang sendiri.


Apa yang menyebabkan letupan besar?
Menurut pemerintah Lubnan, kira-kira 2,750 tan baja nitrat amonium disimpan di gudang di perairan Beirut dan terbakar, kemudian meletup. Baja itu tiba di bandar ini lebih dari enam tahun yang lalu dengan menaiki kapal kargo milik Rusia yang berhenti di bandar. Pegawai pelabuhan Lubnan mengatakan mereka membuat beberapa permintaan ke pengadilan untuk membuang stok tersebut, tetapi tidak mendapat respons.

Bagaimana baja boleh meletup?
Amonium nitrat, dengan sendirinya, tidak berbahaya. Tetapi jika ditambahkan ke sumber bahan bakar, dan mengalami tekanan yang kuat seperti panas dan tekanan, ia dapat meletup. Walaupun kita belum tahu dengan tepat apa yang berlaku di Beirut, ukuran amonium nitrat yang terkumpul memberikan beberapa petunjuk. Sekiranya terkena kebakaran dalam jumlah besar, dan di persekitaran separa tertutup seperti gudang, potensi ledakan sangat kuat.

Adakah ini pernah berlaku sebelum ini?
Ya. Pada tahun 1947, letupan di Texas City, Texas, mengorbankan sekurang-kurangnya 581 orang dan mencederakan 3,500 orang setelah dua kapal kargo yang membawa amonium nitrat terbakar. Pada tahun 2013, sebuah kilang baja di West, Texas, terbakar dan meletup, membunuh 15 orang. Pada tahun 2015, bencana melanda Tianjin, China, ketika letupan baja membunuh 165 orang di pelabuhan yang sibuk.

Banyak orang Amerika diperkenalkan dengan bahaya amonium nitrat dari pemusnahan Bangunan Persekutuan Alfred P. Murrah di Kota Oklahoma, Tindakan oleh supremasi kulit putih pada tahun 1995. Dua tan baja dicampurkan dengan bahan bakar diesel untuk membuat bom yang diletakkan di dalam trak sewa yang meletup di hadapan bangunan.

Seberapa kuat letupan di Beirut?
Itu adalah salah satu letupan bukan nuklear terbesar dalam sejarah baru-baru ini, menurut Brian Castner, penyiasat senjata utama untuk Pasukan Respons Krisis Amnesty International. “Ini adalah letupan terbesar di kawasan bandar dalam beberapa dekad,” katanya. “Kesannya dari manusia adalah perkara yang penting, dan ia mempengaruhi orang-orang sejauh belasan kilometer.”

Walaupun sukar untuk mengkalibrasi kekuatan letupan Beirut dengan tepat, tentera AS menawarkan formula yang membolehkan juruteknik bom cara cepat untuk mengira kekuatan letupan hanya dengan kertas dan pensil, dengan mengubah berat kuantiti bahan letupan yang diketahui kepada TNT.

Terdapat 2,750 tan baja di gudang Beirut, kira-kira setara dengan 1,155 tan TNT, yang akan menghasilkan gelombang letupan yang cukup besar untuk memusnahkan kebanyakan bangunan dalam jarak sekitar 800 kaki, dan akan menghancurkan gelas jauh di atas jarak 1.25 batu.

BACA JUGA> Letupan paling kuat selepas perang saudara, meletus di Beirut

Bagaimana perbandingannya dengan bom yang diturunkan?
Ia berkali-kali lebih besar daripada bom konkrit terkuat paling kuat di gudang senjata AS, yang digunakan dalam pertempuran untuk pertama kalinya pada tahun 2017. Bom itu, GBU-43 Massive Ordnance Air Blast, mempunyai berat letupan bersih 18,700 paun atau kira-kira 9.35 tan TNT, menurut data dari Pusat Amunisi Pertahanan Tentera Darat AS. Tetapi letupan Beirut jauh lebih kecil daripada setara 15,000 tan TNT dari senjata nuklear terkecil yang pernah digunakan dalam perang, yang dijatuhkan di Hiroshima 75 tahun yang lalu pada hari Khamis ini.

Mungkinkah ia berlaku di tempat lain?
Itu sebahagiannya bergantung pada penguatkuasaan peraturan keselamatan, yang dapat berbeza-beza di setiap negara. Di Amerika Syarikat, Akta Pengintaian tahun 1917 memberikan Pengawasan ketat kepada Pengawal Pantai terhadap semua kemudahan pelabuhan – khusus untuk mencegah letupan besar seperti yang terjadi di Beirut. Walaupun bertujuan untuk menggagalkan percubaan sabotaj, peraturan tersebut mengawasi pergerakan dan penyimpanan bahan berbahaya seperti amonium nitrat dengan ketat atas alasan keselamatan masyarakat umum.

 

(Visited 322 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button