Luar Negara

Apa yang Kita Tahu dan Tidak Tahu Mengenai Letupan Beirut

Lebih dari 100 orang terbunuh, dan letupan kedua dirasakan di Cyprus. Siasatan dan pencarian mangsa masih dalam proses.

Keadaan Beirut sebelum dan selepas letupan. – Foto Twitter Intel Sky

Dua letupan, yang kedua lebih besar dari yang pertama, melanda bandar Beirut pada awal hari Selasa petang, membunuh sekurang-kurangnya 100 orang, mencederakan lebih dari 4,000 dan menyebabkan kerosakan yang meluas.

Letupan kedua menghantar letusan, kemerah-merahan tinggi di atas pelabuhan bandar dan menimbulkan gelombang kejutan yang menghancurkan kaca. Pada hari Rabu pagi, walaupun terdapat operasi pencarian yang besar, puluhan masih hilang di kota, ibu kota Lubnan di pantai timur Laut Mediterranean.

Semasa pihak berkuasa mengumpulkan maklumat apa yang berlaku, berikut adalah melihat apa yang kita tahu dan apa yang tidak kita tahu.

Apa yang menyebabkan letupan?
Sebab yang tepat masih belum dapat ditentukan. Letupan pertama mungkin berlaku di gudang bunga api di pelabuhan. Pegawai mengatakan letupan kedua, yang lebih dahsyat kemungkinan besar berasal dari stok ammonium nitrat 2,750 tan yang berdekatan, bahan kimia yang sangat mudah meletup yang sering digunakan sebagai baja, yang dikatakan Perdana Menteri Hassan Diab telah disimpan di depot selama enam tahun.

Penyiasat akan cuba menentukan sama ada letupan itu berlaku atau sengaja dicetuskan. Beirut dilanda perang saudara dari tahun 1975 hingga 1990 dan telah menyaksikan pengeboman dan konflik sejak itu, sehingga menimbulkan ketakutan akan kemungkinan kembali keganasan. Tetapi Jeneral Jeneral Abbas Ibrahim, ketua perkhidmatan keselamatan umum Lebanon, memberi amaran agar tidak membuat spekulasi mengenai keganasan sebelum fakta itu diketahui.

 

Marwan Abboud tidak dapat menahan sedih ketika memberi kenyataan kepada media.

Dimana ia berlaku?
Letupan itu menyebabkan kerosakan teruk pada bangunan, gudang dan silo bijirin di pelabuhan, di utara bandar. Di luar kawasan perindustrian, letupan melanda kawasan hiburan malam dan membeli-belah yang popular dan kawasan perumahan yang padat. Lebih daripada 750,000 orang tinggal di bahagian bandar yang mengalami kerosakan.

Bahkan sebelum letupan itu, Lebanon telah mengalami berbagai krisis, termasuk penurunan nilai mata wangnya, kemasukan pelarian dari negara jiran Syria dan pandemik koronavirus. Sejak musim gugur yang lalu, gelombang penunjuk perasaan telah turun ke jalan untuk melepaskan kemarahan dengan elit politik Lubnan atas apa yang mereka anggap sebagai salah urus negara itu.

Berapa besar letupan itu?
Letupan kedua seperti gempa bumi, kata saksi, dan dirasakan di Cyprus, lebih dari 100 batu jauhnya.

Letupan amonium nitrat telah menyebabkan sejumlah bencana. Sebuah kapal yang membawa kira-kira 2,000 tan kompaun terbakar dan meletup di Texas City, Texas, pada tahun 1947, membunuh 581 orang. Kira-kira dua tan bahan kimia digunakan dalam pengeboman pengganas 1995 di bangunan persekutuan di Kota Oklahoma, yang mengorbankan 168 orang.

Seberapa teruk kerosakan itu?
Siling runtuh, dinding dan tingkap diletupkan dan serpihan dijumpai sejauh dua batu dari pelabuhan. Kereta dibalik, dan puing-puing dari bangunan yang hancur memenuhi jalan-jalan kota. – SM

(Visited 393 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button