Nasional

Anwar lakukan serangan ke atas Muhyiddin kerana terancam dengan PN

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa Datuk Seri Anwar Ibrahim memperhebat serangan terhadapnya selepas menyedari Pakatan Harapan (PH) tidak mendapat sokongan majoriti pada pilihan raya umum ke-15.

“Anwar telah membuat banyak dakwaan mengenai saya, dia tidak nampak partinya mendapat sokongan rakyat.

“Jadi, dia telah berulang kali menyerang saya dengan harapan saya akan tersandung dan dia akan menjadi perdana menteri,” katanya kepada FMT.

Presiden Bersatu itu menafikan dakwaan Anwar bahawa beliau menerima tanah dan wang semasa beliau menjadi menteri besar Johor, dengan melabelkannya sebagai “fitnah”.

“Saya tidak pernah melakukan perkara itu, tuduhan Anwar adalah fitnah,” katanya.


Presiden PKR itu, katanya, mungkin berasa tertekan dengan pengundian tidak lama lagi.

Anwar juga sebelum ini mendakwa PN menjadi gabungan terkaya selepas mendapat manfaat daripada projek bernilai berbilion ringgit semasa pandemik Covid-19.

Beliau mendakwa Muhyiddin yang berkhidmat sebagai perdana menteri pada masa itu telah melantik pihak tertentu untuk pelbagai projek tanpa membuat tender.

Menjawab dakwaan itu, Muhyiddin berkata beliau tidak mempunyai masalah memberikan Anwar penyata kewangan PN.

Tambahnya, Anwar ketandusan idea untuk kempen PRU15 berikutan gesaannya agar PN mengumumkan penyata kewangannya kepada umum.

Beliau menegaskan bahawa tiada apa yang perlu disembunyikan, dan penyata kewangan PN telah diaudit dan diserahkan kepada Pendaftar Pertubuhan (RoS) seperti yang dikehendaki oleh undang-undang.

 

(Visited 35 times, 2 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button