Politik

Anwar dijemput sertai Langkah Sheraton: Mungkin untuk ingatkan DAP bersyukur

PENGERUSI DAP Johor Liew Chin Tong tidak menolak kemungkinan isu Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dijemput menyertai Langkah Sheraton dibangkitkan untuk mengingatkan DAP supaya bersyukur.

Menurutnya, dia tidak menolak kemungkinan isu itu ditimbulkan supaya DAP tidak mempersoalkan rundingan Anwar dengan pemimpin UMNO untuk bekerjasama.

“Semalam, saya tertarik dengan rutin kudeta Sheraton, yang menyatakan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim didekati untuk bergabung dengan rampasan kuasa untuk membentuk kerajaan Melayu tetapi menolak tawaran tersebut kerana syaratnya adalah untuk mengecualikan DAP.

“Mungkin ini bertujuan untuk mengingatkan sebilangan pemimpin DAP untuk “bersyukur” dan tidak menyoal Datuk Seri Anwar kerana berunding dengan Datuk Seri Zahid Hamidi dan Datuk Seri Najib Razak.

“Kita boleh setuju untuk tidak setuju mengenai persoalan inisiatif PKR untuk membentuk kerajaan dengan berunding dengan kelompok mahkamah. Tetapi ini paling baik dilakukan tanpa mengubah sejarah,” kata Chin Tong dalam blognya.


Beliau dalam artikelnya turut berkongsi kronologi yang berlaku dalam Langkah Sheraton tersebut.

Katanya, sepanjang minggu rampasan kuasa Sheraton dari 23 Februari hingga 29 Februari beliau menyimpan catatan dan nota peribadi.

“Idea tawaran kepada Anwar untuk membentuk kerajaan tanpa DAP tidak timbul kerana tujuan asal rampasan kuasa Sheraton adalah untuk mengetepikan Anwar,” katanya.

Semalam Ketua Setiausaha Pengelola PKR Nik Nazmi Nik Ahmad dilaporkan berkata, sekiranya Anwar ingin jadi perdana menteri telah lama dia membawa PKR untuk sertai “Langkah Sheraton”.

Nik Nazmi mendakwa Anwar pernah ditawarkan untuk menjadi sebahagian daripada “Langkah Sheraton” bagi menggantikan kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Bagaimanapun katanya, ketua pembangkang itu tetap menolak dan memilih untuk setia bersama sekutunya dalam PH.

“Jika Anwar mahu jadi perdana menteri, sudah lama beliau buat.

“Malah pada Langkah Sheraton (Februari 2020) baru-baru ini, beliau turut diminta untuk membawa PKR ke dalam gabungan baru, namun ketika itu syaratnya adalah ‘tiada DAP’. Anwar tidak setuju,” kata Nik Nazmi,

Menurut beliau, Anwar tidak sanggup untuk meninggalkan sekutu PH iaitu DAP kerana penyokong Langkah Sheraton hanya mahukan PKR dan bukan DAP.-SM

 

 

 

(Visited 85 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button