Politik

PN kena bina kekuatan dan identiti sendiri untuk menang pilihan raya

Perikatan Nasional (PN) mesti membina kekuatan dan jati diri sendiri, bukan hanya bergantung kepada “gelombang” untuk memenangi pilihan raya dan merampas kembali Putrajaya.

Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata PN mesti membina asas yang kukuh berdasarkan prinsip gabungan untuk mendapat kepercayaan rakyat.

“Adakah kita benar-benar menjadi juara yang menguatkan suara rakyat? Adakah kita benar-benar berempati dan mendengar kebimbangan mereka? Ini soalan yang kita mesti tanya diri sendiri dan jawab dengan jujur,” katanya pada konvensyen khas wakil rakyat PN hari ini.

“Jangan anggap pengundi sentiasa bersama kita. Ya, pada pilihan raya umum lalu, terdapat gelombang luar biasa dalam kalangan pengundi khususnya orang Melayu yang membawa kepada kemenangan besar kepada PN. Tetapi ingat, ombak ada pasang surutnya,” katanya.

Bagi mendapatkan dan mengekalkan kepercayaan rakyat, Hamzah berkata, PN perlu konsisten memperjuangkan isu berkaitan, khususnya berkaitan kos sara hidup.

“Bagi rakyat, ia adalah isu yang melibatkan makanan di atas meja, mata pencarian mereka, hati nurani mereka, dan bagaimana mereka boleh menjalani kehidupan dengan bermakna.

“Kita perlu menjalankan analisis yang menyeluruh dan menentukan apakah strategi yang patut kita gunakan,” katanya.

Hamzah juga berkata, adalah penting untuk memupuk semangat kolektif ketabahan dan dedikasi dalam kalangan semua ahli gabungan PN, tanpa mengira kedudukan mereka.

“Insiden pengkhianatan dalam PN baru-baru ini sangat mengecewakan, tetapi segala-galanya berlaku atas sebab tertentu,” katanya, sambil menambah bahawa ia membolehkan mereka membezakan individu tulen daripada mereka yang didorong semata-mata oleh keuntungan peribadi. – SM

(Visited 13 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button