Mahkamah

9 termasuk 5 penjawat awam direman kerana rasuah, salah guna kuasa

LIMA penjawat awam antara sembilan individu direman enam hari kerana disyaki terlibat dalam kes rasuah dan penyalahgunaan kuasa berhubung pendaftaran akaun baharu e-perolehan melibatkan sebuah kementerian.

Majistret Shah Wira Abdul Halim mengeluarkan perintah reman bermula hari ini sehingga 22 Julai selepas membenarkan permohonan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Mahkamah Majistret Putrajaya.

Terdahulu, kesemua suspek termasuk lima wanita dan empat lelaki, tiba di mahkamah pada kira-kira pukul 9 pagi dengan berpakaian lokap SPRM berwarna jingga dan tangan bergari.

Menurut sumber SPRM, kesemua sembilan individu terbabit ditahan di sekitar Putrajaya dan Kuala Lumpur dalam operasi semalam.

Lima penjawat awam berkenaan, tiga daripadanya wanita, merupakan petugas di unit pendaftaran syarikat kementerian itu manakala yang lain adalah orang awam, katanya.


Sumber SPRM juga memberitahu, selain permohonan akaun e-perolehan, individu berusia antara 30 hingga 47 tahun itu turut disyaki terlibat dalam urusan permohonan mendapatkan status bumiputera syarikat di sekitar Lembah Klang.

Sumber itu juga berkata, risikan yang dijalankan selama enam bulan mendedahkan bahawa kegiatan sindiket tersebut bermula pada 2017 dan ratusan ribu ringgit wang rasuah dikutip sindiket daripada syarikat di sekitar Lembah Klang.

Kes disiasat di bawah Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009. – BERNAMA – SM

(Visited 558 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button