Nasional

7 poster filem popular yang menjadi kegilaan ibu bapa anak 7

Saintis yang juga profesor Fizik-Matematik, Prof. Emeritus Dr. Shaharir Mohammad Zain pernah menjelaskan angka ‘7’ memiliki elemen yang cukup unik.

Ujar beliau dalam satu perkongsian, angka ‘7’ adalah suatu metafora simbolik bagi melambangkan kesempurnaan dan muktamad dalam bilangan.

Maka tidak hairanlah sehingga hari ini, peminat filem boleh menemui banyak tajuk cerita yang mengangkat nombor ‘7’ sebagai subjek utama untuk tontonan.

SE7EN (1995)

Apabila Detektif polis William Somerset (Morgan Freeman) yang akan bersara, menangani kes terakhir dengan bantuan David Mills (Brad Pitt) yang baru dipindahkan, mereka menemui beberapa pembunuhan yang rumit dan mengerikan. Mereka tidak lama kemudian menyedari bahawa mereka berhadapan dengan pembunuh bersiri (Kevin Spacey) yang menyasarkan orang yang difikirkannya mewakili salah satu daripada tujuh dosa yang membawa maut. Somerset juga berkawan dengan isteri Mills, Tracy (Gwyneth Paltrow), yang hamil dan takut untuk membesarkan anaknya di bandar yang penuh dengan jenayah itu.


The Magnificent Seven (2016)

Ingin melombong emas, industrialis yang tamak Bartholomew Bogue menguasai bandar Old West Rose Creek. Dengan nyawa mereka dalam bahaya, Emma Cullen dan penduduk terdesak lain meminta bantuan kepada pemburu hadiah Sam Chisolm (Denzel Washington). Chisolm merekrut kumpulan eklektik penembak untuk menentang Bogue dan pengikutnya yang kejam. Dengan pertarungan maut di kaki langit, tujuh askar upahan tidak lama lagi mendapati diri mereka berjuang untuk lebih daripada sekadar wang apabila peluru mula terbang.

Seven Samurai (1954)

Seorang samurai menjawab permintaan sebuah kampung untuk perlindungan selepas dia mengalami masa-masa sukar. Pekan ini memerlukan perlindungan daripada penyamun, jadi samurai mengumpulkan enam orang lain untuk membantunya mengajar orang bagaimana mempertahankan diri, dan penduduk kampung menyediakan makanan kepada askar. Pertempuran gergasi berlaku apabila 40 penyamun menyerang kampung.

Seven

Seven Swords (2005)

Seven Swords ialah sebuah filem wuxia 2005 yang diterbitkan dan diarahkan oleh Tsui Hark, dibintangi oleh Donnie Yen, Leon Lai, Charlie Yeung, Sun Honglei, Lu Yi dan Kim So-yeon. Penerbitan bersama antarabangsa antara Hong Kong, China, Korea Selatan dan Belanda, cerita ini diadaptasi secara longgar daripada novel Qijian Xia Tianshan karya Liang Yusheng dan langsung tidak berkaitan dengan novel itu kecuali beberapa nama watak. Seven Swords digunakan sebagai filem pembukaan Festival Filem Venice 2005 dan sebagai penghormatan kepada filem Seven Samurai arahan Akira Kurosawa pada 1954.

7 Mummies

Dawn Of The Seven

Apabila kegelapan turun ke atas dunia, dan nampaknya semua harapan hilang, tujuh pahlawan akan bangkit. Tujuh yang akan berdiri. Tujuh yang akan berlawan. Tujuh yang akan memulihkan cahaya dan harapan, dan melihat matahari terbit pada era baru.

Ini adalah kisah benar pasukan superhero terhebat yang pernah diketahui dunia. Ini adalah Dawan Of The Seven.

Klik untuk sertai Group Whatsapp Berita Malaysia

(Visited 752 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button