Nasional

WSM lantik Bintai Kinden pasarkan produk pempaipan dan pesangan

Bintai Energy Sdn Bhd (Bintai Energy) telah dilantik oleh World Standard Materials Co. Ltd. (WSM) untuk menjual dan memasarkan bebibir, plat, tiub, paip, gegelung dan kelengkapan untuk industri kimia dan petrokimia.

Bintai Energy adalah 51 peratus dimiliki Bintai Kinden menerusi subsidiari milik penuhnya, Kejuruteraan Bintai Kindenko Sdn Bhd.

WSM merupakan syarikat ditubuhkan pada 1999 di Busan, Korea Selatan dan terlibat dalam pembuatan dan perdagangan produk keluli industri selain membekalkan kepada pelbagai industri di peringkat antarabangsa, termasuk minyak dan gas, penjanaan kuasa, pembinaan kapal, industri kimia dan petrokimia.

Pengarah Eksekutif Bintai Kinden, Azri Azerai berkata, kerjasama dengan WSM membolehkan pihaknya meluaskan penawaran produk kepada industri kimia dan petrokimia yang penting untuk peranan mereka dalam rantaian nilai industri lain seperti plastik dan automotif semasa mereka membekalkan bahan mentah.


Mengulas lanjut katanya, sebagai sebahagian daripada pelantikan, WSM akan bekerjasama dengan Bintai Energy untuk mencari peluang serta menyediakan sokongan harga teknikal dan kompetitif yang diperlukan bagi produk manakala Bintai Energy akan bertanggungjawab untuk promosi produk WSM.

“Kami gembira kerana berpeluang bekerjasama dengan WSM untuk tempoh tiga tahun itu, yang mana usaha penyelidikan dan pembangunannya telah diberi ganjaran dengan bebibir, paip dan kelengkapan berkualiti yang digunakan dalam industri kimia dan petrokimia. Kami berharap dapat bekerjasama untuk mengembangkan pasaran produk WSM di Malaysia.” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Presiden WSM Ahn Byung Hwan berkata, pihaknya tidak sabar untuk bekerjasama dengan Bintai Energy bagi membawa produk kami ke pasaran Malaysia.

“Kami percaya bahawa secara bersama, kedua-dua pihak akan dapat memasuki industri kimia dan petrokimia.” Ujarnya.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button