Luar Negara

Trump guna mahkamah halang kemenangan Biden

Presiden AS Donald Trump mengambil tindakan mahkamah persekutuan Pennsylvania, yang bertujuan untuk menyekat pegawai negeri dari mengesahkan kemenangan Presiden Joe Biden di negeri itu.

Tindakan itu, melibatkan dua pemilih berdaftar, yang mendakwa sistem pengundian pos Pennsylvania “tidak memiliki ciri ketelusan dan pengesahan yang ada untuk pengundi awal”.

Tuntutan itu mendakwa pegawai Pennsylvania melanggar Perlembagaan AS dengan mewujudkan “sistem pengundian dua peringkat yang tidak sah” di mana pengundian secara langsung dikenakan pengawasan lebih ketat daripada mengundi melalui pos.

Ia diajukan terhadap Setiausaha Negara Pennsylvania, Kathy Boockvar dan dewan pilihan raya di daerah-daerah yang berpenduduk Demokratik yang merangkumi Philadelphia dan Pittsburgh.

Pejabat Boockvar belum mengulas tindakan Trump itu.


(Visited 43 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button