Kesihatan

Tiada vaksinasi besar-besaran terhadap cacar monyet, KJ

TIADA kes cacar monyet di negara ini dan kementerian kesihatan tidak merancang untuk melakukan vaksinasi besar-besaran bagi penyakit itu, seperti yang dilakukan untuk Covid-19.

Bagaimanapun, kementerian telah pun merangka pelan tindakan bagi menangani cacar monyet yang menular di beberapa negara.

“Walaupun kami ingin menjalankan latihan vaksinasi, kami hanya akan memberi tumpuan kepada hubungan rapat dan pekerja penjagaan kesihatan yang berisiko tinggi,” kata menteri Khairy Jamaluddin.

Khairy menggariskan lima perkara rancangan kementerian untuk memerangi wabak monkeypox di negara ini pada sidang media hari ini: pengesanan awal, pengukuhan keupayaan diagnostik penyakit, pengurusan kes, mengawal wabak dan kelompok, dan meningkatkan kesedaran masyarakat tentang penyakit itu.

Memberi butiran, Khairy berkata kerajaan akan meningkatkan pemantauan di semua pintu masuk antarabangsa ke Malaysia, termasuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, bagi mengelak penularannya di negara ini.


Beliau berkata lebih banyak makmal akan ditubuhkan untuk menjalankan ujian monkeypox memandangkan kini hanya terdapat dua. Kerajaan akan membantu meningkatkan keupayaan makmal veterinar untuk menjalankan ujian pengawasan zoonosis ke atas haiwan juga.

Kedua-dua klinik kerajaan dan swasta dikehendaki membuat saringan cacar monyet ke atas pesakit dan segera mereka ke hospital untuk pengasingan, rawatan dan pemerhatian sekiranya mereka menunjukkan simptom.

Untuk mengawal sebarang wabak, pengesanan hubungan ke belakang dan ke hadapan akan dijalankan, dan kuarantin di rumah selama 21 hari akan diwajibkan untuk pesakit. Pesakit yang bergejala akan dihantar ke hospital untuk pengasingan dan rawatan lanjut.

Mengenai penyakit tangan-kaki-dan-mulut (HFMD), Khairy berkata 1,370 wabak membabitkan 5,203 kes dikesan sejak 1 Jan sehingga semalam. Jumlah wabak tertinggi dicatatkan di Kuala Lumpur dan Putrajaya (479), diikuti Selangor (161), dan Perak (151). Majoriti wabak berasal dari tadika dan pusat jagaan.

Sehingga semalam, hanya dua kanak-kanak yang menghidap HFMD dilaporkan memerlukan rawatan unit rawatan rapi. “Dua masih banyak dan kami akan cuba menurunkannya kepada sifar,” kata Khairy.

Amaran cacar monyet MySejahtera akan diaktifkan mulai esok.

 

(Visited 85 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button