KesihatanLuar NegaraPenyakit

Kumpul dana sehingga RM1.3 juta, lelaki dipenjara berpura-pura menghidap kanser

Seorang lelaki Sepanyol yang dikenali sebagai “lelaki dengan 2,000 tumor” yang berpura-pura menghidap kanser terminal dijatuhkan hukuman penjara dua tahun pada hari Isnin kerana memohon sumbangan dari ribuan orang, termasuk selebriti.

Pendakwa raya mengatakan bahawa bekas pengawal keselamatan itu mengumpulkan kurang dari € 265,000 (RM1.3 juta) sebelum ditangkap pada bulan Mac 2017 di wilayah Valencia timur.

Antara yang menyumbangkan wang kepadanya adalah penyampai televisyen popular Jorge Javier Vazquez dan juga pemain bola sepak Sepanyol Alvaro Negredo.

Paco Sanz, 50, muncul di televisyen dan media sosial sekitar 2010 dan 2017, mengaku menderita menghidap hampir 2,000 tumor akibat sindrom Cowden.

Dia memberi kenyataan bahawa dia hanya mempunyai beberapa bulan sahaja lagi untuk hidup.


Dia meminta sumbangan melalui laman webnya, melalui pesanan teks dan juga melalui gala amal bagi menampung kos perubatannya.

Walaupun dia menderita akibat sindrom tersebut, semua tumor yang dihidapinya tidak mengganas dan tidak mengancam nyawanya.

Pendakwa raya menuduh Sanz menggunakan penyakitnya itu untuk memperoleh dana haram.

Mereka mengatakan bahawa Sanz menyatakan penyakit itu sebagai jauh lebih serius daripada yang sebenarnya dan dengan palsu menyatakan dia hanya dapat diselamatkan jika dia mendapatkan rawatan eksperimental di Amerika Syarikat.

Pada hakikatnya, dia pergi ke AS untuk mengambil bahagian dalam percubaan klinikal percuma dan kesemua kosnya ditanggung oleh firma yang menjalankannya.

Dalam video yang diperoleh media Sepanyol pada saat penangkapannya, Sanz dilihat sedang bergurau dengan teman wanita serta ahli keluarganya mengenai penipuan yang dia sebarkan.

Ketika perbicaraannya dibuat di Madrid pada hari Isnin, Sanz mengaku bersalah atas penipuan tersebut dan menerima hukuman penjara selama dua tahun, sementara teman wanitanya dijatuhi hukuman setahun dan sembilan bulan kerana menjadi rakan subahatnya.

Perbicaraan akan diteruskan sehingga mahkamah dapat menentukan berapa banyak wang yang harus dibayar oleh pasangan tersebut.

(Visited 97 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button