Nasional

Tangguhkan rancangan naikkan caj klinik, Muhyiddin

MUHYIDDIN Yassin (PN-Pagoh) memberi amaran kepada kerajaan agar tidak meneruskan dengan menaikkan bayaran perkhidmatan penjagaan kesihatan di hospital dan klinik awam.

Di Dewan Rakyat hari ini, beliau berharap sebarang rancangan untuk menaikkan kadar itu ditangguhkan dan difikirkan semula, memandangkan beban rakyat, bukan hanya kumpulan B40.

“Berdasarkan kajian, orang di luar kumpulan B40 juga terjejas dari segi kewangan akibat peningkatan mendadak dalam kos sara hidup.

“Sekiranya terdapat sebarang cadangan daripada kerajaan untuk menaikkan caj bagi rawatan kesihatan awam, saya mohon agar ia ditangguhkan dan dinilai semula,” katanya.

Kerajaan telah mencadangkan untuk menaikkan yuran rawatan penjagaan kesihatan awam untuk isi rumah berpendapatan tinggi untuk membayar perkhidmatan sewajarnya.

Menurut laman web kementerian kesihatan, bayaran untuk perkhidmatan pesakit luar biasa di kemudahan awam adalah RM1, dan RM5 untuk berjumpa pakar.

Beliau mengulangi bahawa keutamaan kementerian adalah untuk memastikan mereka yang memerlukan perkhidmatan penjagaan kesihatan awam yang berpatutan mendapat akses kepadanya. -SM

Baca juga : Kerajaan akan hapuskan klasifikasi B40, M40 dan T20

(Visited 60 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button