Nasional

Kerajaan akan hapuskan klasifikasi B40, M40 dan T20

KERAJAAN bercadang untuk menghapuskan klasifikasi pendapatan B40, M40, dan T20 secara berperingkat tahun depan, kata Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli.

Beliau berkata, daripada klasifikasi semasa berdasarkan pendapatan tetap, tumpuan akan beralih kepada pendapatan boleh guna isi rumah bersih.

“Beberapa inisiatif dan dasar yang dilaksanakan kerajaan sekarang berbeza dengan pendekatan pentadbiran sebelum ini terutama dalam soal bantuan atau subsidi.

“Kerajaan perlu memastikan semua infrastruktur yang diperlukan ada dan menjalankan ujian perintis sebelum menentukan pendapatan untuk kelayakan,” katanya pada projek perintis mesin layan diri Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR) di Pusat Perubatan Universiti Malaya.

Beliau berkata, kerajaan menyasarkan untuk meminimumkan kesilapan dalam pengecualian subsidi yang disebabkan oleh klasifikasi kategori gaji, tetapi menekankan keperluan peralihan secara berperingkat.

“Di peringkat Majlis Tindakan Ekonomi Negara, kami telah memulakan perbincangan mengenai jenis bantuan yang akan diberikan di bawah pendekatan subsidi bersasar baharu.

“Kami akan melaksanakan program bantuan sosial bersepadu secara beransur-ansur berdasarkan pendapatan boleh belanja bersih isi rumah.

“Ini boleh dicapai melalui kerjasama pelbagai agensi, memastikan keberkesanan program subsidi kerajaan,” katanya. -SM

BACA Subsidi dikurangkan untuk orang kaya, jangan dipolitikkan

Baca juga : ESH pelajar tajaan JPA hingga Ijazah Lanjutan dinaikkan-PM Anwar

 

(Visited 232 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button