Nasional

Tanah runtuh berhampiran Wisma YPR, seorang terperangkap

SEORANG pengawal keselamatan dipercayai terperangkap di bawah runtuhan dan serpihan dalam kejadian tanah runtuh yang berlaku di belakang Wisma YPR di Jalan Syed Putra di sini awal hari ini.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat mengesahkan bahawa benteng batu di belakang Wisma YPR telah roboh menyebabkan tanah runtuh dan meratakan pondok pengawal berhampiran.

“Usaha Mencari dan Menyelamat (SAR) sedang giat dijalankan terhadap seorang mangsa yang dipercayai tertimbus di bawah runtuhan.

“Kami telah mengenal pasti lokasinya dan usaha sedang dijalankan untuk mendapatkan mangsa,” katanya, sambil menambah pihaknya menerima panggilan kecemasan pada 12.53 pagi mengenai tanah runtuh sebelum mereka bergegas ke tempat kejadian dan SAR bermula.

“Polis menerima laporan awal kejadian tanah runtuh di belakang Wisma YPR dan usaha sedang dijalankan untuk membersihkan batu dan tanah. Setakat ini, jalan menuju ke tempat kejadian ditutup sementara,” katanya.


Polis, Jabatan Bomba dan Penyelamat, pekerja penggalian, dan agensi berkaitan kini berada di tempat kejadian sedang cuba mencari mangsa. Pihak berkuasa segera mengambil langkah berjaga-jaga bagi mengelak hakisan selanjutnya berlaku di tempat kejadian.

Hujan lebat petang semalam di kebanyakan bahagian Lembah Klang berkemungkinan besar menyumbang kepada kejadian itu.

Ini merupakan kes kedua tanah runtuh membabitkan pengawal keselamatan di Kuala Lumpur selepas kejadian tanah runtuh yang berlaku di pekarangan Akademi Pencegahan Rasuah Malaysia di Bukit Tunku pada 25 April lalu. – SM

 

 

(Visited 157 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button