Nasional

Kerajaan dan pembangkang gagal berfungsi, kata Daim

Ahli politik veteran Tun Daim Zainuddin mempersoalkan kemampuan kerajaan hari ini dalam menguruskan negara ini yang berdepan dengan pandemik Covid-19.

Pandemik Covid-19 telah membuktikan dengan jelas bahawa kerajaan Perikatan Nasional sedang berjuang untuk memerintah, kata Daim.

Beliau mendakwa bahawa pemerintah tidak berfungsi dengan cekap dan gagal meletakkan kepentingan masyarakat sebagai keutamaannya.

“Setiap kementerian nampaknya bekerja di silo,” katanya lapor FMT dalam wawancara. “Rakyat belum melihat satu contoh usaha multi-menteri bersama untuk memerangi wabak itu selain kehadiran beberapa anggota tentera di blok jalan.”

Beliau mengatakan ketiadaan “arah yang seragam” dalam memerangi wabak itu dapat dilihat pada kegagalan pemerintah untuk menyediakan sambungan internet yang stabil dan akses kepada pelajar yang belajar dari rumah.


“Mengapa kementerian dan agensi yang bertanggungjawab dalam komunikasi dan multimedia tidak duduk bersama kementerian pendidikan untuk melihat bagaimana mereka dapat menyelesaikan masalah hubungan bagi pelajar yang dipaksa belajar dalam talian?” katanya. “Pelajar merasa ditinggalkan oleh pemerintah ini, dan memang demikian.”

Daim, yang mengetuai Majlis Orang-orang Tertinggi setelah Pakatan Harapan membentuk kerajaan pada tahun 2018, mengatakan bahawa dia tahu kebanyakan rakyat Malaysia merasa ditinggalkan oleh kerajaan.

Dia mengatakan pengumuman awam oleh menteri dan bahkan perdana menteri tidak menimbulkan keyakinan.

“Orang-orang tidak lagi terpaku pada TV mereka menunggu sidang media petang. Tidak ada yang mendengarkan SOP yang selalu berubah atau jumlah jangkitan atau nama kelompok yang tidak membantu.

Dia mengatakan bahawa rakyat Malaysia belum pernah mendengar dari menteri mengenai apa yang dilakukan oleh kementerian mereka dalam menangani wabak tersebut.

“Mereka yang bercakap hanya menimbulkan kekeliruan dan memburukkan lagi keadaan yang sudah mengerikan,” katanya. “Orang-orang sekarang mengatakan bahawa SOP yang tidak jelas dan tidak konsisten bermaksud” Semua Orang Pening “(Semua orang mengalami Sakit Kepala).

“Keputusan pemerintah setakat ini tidak masuk akal kerana tidak berdasarkan sains.

“Ambil keputusan minggu lalu untuk mengurangi tempoh kuarantin menteri menjadi tiga hari. Di manakah sokongan ilmiah untuk keputusan ini? Semua yang dilihat oleh rakyat adalah double standard. ”

Sedangkan kata beliau, virus itu tidak peduli sama ada seorang menteri atau tidak.

Daim, yang merupakan menteri kewangan pada waktu pertama Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri, mengakui bahawa rakyat memahami perlunya membuka kembali ekonomi, tetapi mengatakan ini hanya dapat dilakukan dengan mengatasi wabak itu.

“Tidak ada inisiatif antara pandemik dan ekonomi. Dapatkan polisi anda dengan tepat mengenai wabak ini dan ekonomi anda juga akan bertambah baik.

“Jika anda salah membuat keputusan mengenai pandemik, ekonomi akan merana dan tidak akan pulih.”

Beliau mendakwa bahawa rakyat Malaysia tidak merasakan faedah daripada bantuan kerajaan “berbilion-bilion di sana sini”.

Dia mengatakan mereka ingin mengetahui apa yang berlaku dengan peruntukan belanjawan 2021 dan pelbagai pakej rangsangan, sambil menambah bahawa mengeluarkan simpanan KWSP mereka tidak dianggap sebagai bantuan daripada kerajaan kerana wang itu adalah milik mereka. “Jadi di mana RM600 plus bilion ini?”

Menurutnya, rakyat Malaysia telah menyimpulkan bahawa pemerintah sama ada tidak mempunyai rancangan atau sangat lemah dalam usaha komunikasi sehingga nampaknya tidak mempedulikannya.

“Banyak cadangan telah dibuat oleh anggota parlimen pembangkang, pemimpin industri, pakar kesihatan, NGO dan bahkan orang di jalanan,” katanya. “Jadi keluhannya adalah pemerintah sepertinya tidak mendengar.

“Ketika perdana menteri membuat pengumuman khas mengenai pakej bantuan Covid-19, mereka sering kali tidak dapat menangani masalah yang dibangkitkan oleh industri yang sedang menderita.”

Daim juga mengkritik parti-parti pembangkang, terutama pihak-pihak yang membentuk kerajaan Pakatan Harapan.

Dia mengatakan mereka seolah-olah lupa bagaimana untuk berperanan sebagai pihak yang seharusnya semak dan imbang.

“Mereka juga pernah berada dalam pemerintahan, walaupun hanya selama 22 bulan. Setiap menteri sebelumnya boleh menjadi menteri bayangan untuk portfolio mereka sebelumnya. ”

Dia mendakwa bahawa kebanyakan rakyat Malaysia kini percaya bahawa pembangkang dan parti-parti yang berkuasa tidak tahu bagaimana menangani wabak tersebut dan oleh itu berhenti mengikuti perkembangan politik.

(Visited 220 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button