Nasional

Talian saluran air Kedah runtuh, 75,000 terputus bekalan air

PETALING JAYA: Talian saluran pengairan runtuh mengakibatkan gangguan bekalan air kepada lebih 75,000 isi rumah dan premis lain di daerah Kota Setar dan Pokok Sena.

Syarikat air negeri Syarikat Air Darul Aman Sdn Bhd (Sada) berkata loji rawatan air di Pokok Sena dan Bukit Pinang ditutup bagi membolehkan kerja-kerja pembaikan kecemasan, lapor Bernama.

Seramai 60,000 orang di Kota Setar terjejas mulai 4.15 petang dan kira-kira 15,000 orang di daerah Pokok Sena mulai 4.45 petang.

Antara kawasan yang terjejas ialah Pekan Langgar, Jalan Langgar ke bandar Alor Setar, pekan Kepala Batas, Jalan Gunung, Jalan Sungai Baru dan Jalan Pantai Johor menghala ke Simpang Empat.

Kawasan lain yang terjejas adalah, Istana Anak Bukit, kediaman menteri besar, Hospital Sultanah Bahiyah, Penjara Alor Setar, Hospital Lama Alor Setar, pejabat kerajaan dan Wisma Darul Aman.

Pengerusi Badan Kemajuan Pertanian Muda Ahmad Tarmizi Sulaiman berkata, ikatan itu runtuh selepas hujan lebat di kawasan itu semalam yang menyebabkan aliran sungai tidak terkawal. Terdapat juga kenaikan paras air dari kawasan tadahan Sungai Padang Terap.

 

(Visited 344 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button