KesihatanLuar Negara

Sebanyak 500,000 kematian sejak varian Omicron ditemui- WHO

PERTUBUHAN Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan bahawa semalam bahawa sebanyak 500,000 kes kematian akibat Covid-19 telah direkodkan sejak varian Omicron ditemui.

WHO menggelar penemuan ini sebagai penemuan ‘sangat tragis’.

Pengurus Insiden WHO, Abdi Mahamud berkata bahawa 130 juta kes dan 500,000 kematian Covid-19 telah direkodkan di seluruh dunia sejak Omicron diisytiharkan sebagai varian yang membimbangkan pada akhir November 2021.

Sejak itu, Omicron telah dengan cepat mengatasi varian Delta sebagai varian Covid-19 yang dominan di dunia kerana ia lebih mudah berjangkit, walaupun tidak menyebabkan penyakit yang teruk.

“Di zaman vaksin yang berkesan, setengah juta orang mati, itu benar-benar sesuatu.


“Walaupun semua orang mengatakan Omicron lebih ringan, namun mereka terlepas titik di mana setengah juta orang telah mati sejak varian itu dikesan. Ini lebih daripada tragis,” kata Mahamud dalam interaksi langsung di saluran media sosial WHO.

Sementara itu, Ketua Teknikal WHO untuk Covid-19, Maria Van Kerkhove berkata, jumlah kes yang diketahui bagi varian Omicron adalah ‘mengejutkan’, manakala jumlah sebenar mungkin lebih tinggi.

“Itu menjadikan kemuncak kes Covid-19 sebelum ini kelihatan hampir rata,” katanya.

Beliau mengingatkan bahawa kita semua masih di dalam pandemik Covid-19.

“Banyak negara belum melepasi puncak Omicron mereka,” tambahnya.

Van Kerkhove amat bimbang bahawa jumlah kematian telah meningkat selama beberapa minggu berturut-turut.

“Virus ini terus berbahaya,” katanya.

Perkembangan Omicron

Menurut laporan AFP, dalam kemas kini epidemiologi Covid-19 mingguan mereka yang dikeluarkan semalam, WHO berkata hampir 68,000 kematian bahari dilaporkan minggu lalu iaitu naik tujuh peratus berbanding minggu sebelumnya.

Dalam pada itu, jumlah kes Covid-19 mingguan baharu menurun sebanyak 17 peratus kepada hampir 19.3 juta.

Wilayah Eropah WHO menyumbang 58 peratus kes baharu yang disahkan minggu lalu dan 35 peratus kematian baharu.

Amerika membentuk 23 peratus daripada kes baharu dan 44 peratus daripada kematian baharu.

Pandemik itu kini ‘dicirikan oleh penyebaran global yang berterusan bagi varian Omicron’, menurut laporan itu, dengan varian itu kini dikesan di hampir semua negara.

WHO berkata, Omicron menyumbang 96.7 peratus sampel yang dikumpul dalam 30 hari terakhir yang telah disusun dan dimuat naik ke inisiatif sains global GISAID. Delta kini membentuk hanya 3.3 peratus.

Laporan itu menyebut data terhad tersedia untuk keberkesanan vaksin terhadap Omicron.

“Bagaimanapun, anggaran yang ada menunjukkan pengurangan perlindungan siri utama vaksin Covid-19 terhadap varian Omicron untuk semua hasil (penyakit teruk, penyakit bergejala dan jangkitan) berbanding yang diperhatikan sebelum ini untuk varian lain yang membimbangkan,” katanya.

Dos penggalak ‘secara ketara’ meningkatkan keberkesanan.

Covid-19 telah membunuh lebih 5.7 juta orang sejak ia muncul di China pada Disember 2019, menurut laporan itu, manakala lebih 392 juta kes telah direkodkan.

Hampir 10.25 bilion dos vaksin Covid-19 telah diedar di seluruh dunia. – SM

(Visited 70 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button