KesihatanPenyakit

Rabies boleh dikawal melalui pencegahan dan rawatan – Raja Muda Perlis

Penyakit Rabies atau ‘Anjing Gila’ boleh dikawal melalui langkah awalan pencegahan dan rawatan pembersihan pada luka gigitan di samping segera mendapatkan rawatan di hospital.

Demikian titah Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail sempena kempen ‘Perlis Hebat ; Rakyat Bermentaliti Kelas Pertama Dalam Tindakan’ oleh Yayasan Tuanku Syed Putra (YTSP) Perlis menerusi titah perutusan sempena ‘Hari Rabies Sedunia’ yang disambut pada 28 September setiap tahun baru-baru ini.

Tuanku Syed Faizuddin Putra berkongsi tema yang dipilih iaitu ‘Rabies : Facts Not Fear’ yang bertujuan untuk memberi ksedaran kepada masyarakat akan bahaya penyakit Rabies ini dan cara- cara mengawal dan mencegah melalui vaksinasi.

Tambah baginda yang juga merangkap Tuanku Pengerusi YTSP Perlis, ‘Difahamkan setakat sekarang ini Malaysia belum bebas dari penyakit berkenaan. Walaupun Rabies adalah penyakit yang dapat dicegah 100% melalui pemvaksinan anjing dan kucing namun menurut rekod lebih dari 59,000 orang maut akibat penyakit ini di seluruh dunia pada setiap tahun.’

Sebagai maklumat, penyakit Rabies ini disebarkan melalui virus Lyssavirus bersifat zoonotik yakni mampu menjangkiti manusia dan haiwan dengan menyerang saraf serta sistem neurologi. Ia menjangkiti manusia melalui luka gigitan anjing yang dijangkiti Rabies dan melalui luka yang terdedah dengan air liur, cairan atau tisu tubuh dari haiwan yang dijangkiti.


(Visited 49 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button