Politik

Sarawak tetap adakan pilihan raya negeri

Naib Presiden PBB, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, Sarawak akan tetap mengadakan pilihan raya negeri, walaupun dalam situasi penularan Covid-19.

Beliau yang juga Menteri Pelancongan negeri berkata pandemik itu tidak boleh dijadikan alasan untuk tidak mengadakan pilihan raya negeri, kecuali negara diisytihar darurat dan perkara itu tidak akan berlaku.

Pilihan raya negeri kata beliau terpaksa diadakan pertengahan tahun hadapan kerana mandat yang ada akan berakhir beberapa bulan lagi.

Mengulas pilihan raya negeri Sabah yang mencetus gelombangan ketiga penularan wabak Covid-19, beliau berkata jumlah pendatang tanpa izin di Sabah tinggi, dan penduduk tempatan yang tinggal di komuniti berpenduduk tinggi adalah antara faktor yang menyumbang kepada penyebaran Covid-19 di negeri itu.

Katanya, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak memberikan SOP yang ketat untuk tempoh kempen serta pencalonan dan hari pengundian setelah pembubaran sidang Sabah.


“Berbagai parti politik melanjutkan kegiatan kampanye dan SOP yang lebih ketat tidak dikenakan, yang menyebabkan lonjakan jumlah kes setelah pemilihan,” kata Karim lapor portal FMT.

“Kami mengakui keprihatinan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, yang telah menyarankan agar tidak mengadakan pemilihan untuk saat ini memandangkan pandemi, tetapi senario di Sarawak berbeza.

“Selain itu, kita mesti mengadakan pilihan raya negeri pada bulan Jun, kecuali jika darurat diisytiharkan, yang tidak mungkin terjadi.”

Oleh itu, katanya, tidak ada cara untuk Sarawak untuk tidak mengadakan pilihan raya negeri kerana penggal DUN sekarang akan tamat dalam masa beberapa bulan.

Ketika ditanya apakah pemerintah negeri akan mempertimbangkan untuk menunggu semua daerah dikategorikan sebagai zon hijau Covid-19 sebelum membubarkan dewan tersebut, Karim berkata: “Tidak ada yang dapat meramalkan apa yang akan terjadi selanjutnya, apakah ada kenaikan atau penurunan kes Covid-19 di negeri ini. ”

Dia mengatakan, kerajaan negeri akan memantau situasi dan mengadakan pilihan raya negeri ketika “lebih selamat dan sesuai walaupun Covid-19 masih ada”.

“Jika tidak, DUN akan dibubarkan secara automatik, tidak kira sama ada Sarawak adalah zon merah atau zon hijau.”

Karim berkata, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan Kementerian Kesihatan mesti membuat SOP yang lebih ketat untuk mengelakkan Covid-19 merebak semasa pilihan raya negeri tanpa mengekang hak rakyat untuk memilih.

(Visited 75 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button