Nasional

Sakit jantung punca kematian banduan di Bintulu – Bukit Aman

PETALING JAYA: Kematian seorang lelaki warga Indonesia dalam tahanan polis di Sarawak minggu lepas disahkan berpunca daripada masalah jantung, kata Bukit Aman hari ini.

Pengarah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) polis persekutuan Azri Ahmad berkata bedah siasat yang dijalankan oleh hospital umum Sarawak mendapati lelaki berusia 48 tahun itu meninggal dunia akibat penyakit arteri koronari.

“Kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut tetapi siasatan sedang dijalankan sebelum perkara diserahkan kepada koroner,” katanya.

Lelaki berusia 48 tahun itu, yang identitinya tidak didedahkan, merupakan kes kematian tahanan ke-12 direkodkan di negara ini tahun ini.

Lelaki itu telah ditahan kerana dadah dan kesalahan berkaitan imigresen di ibu pejabat polis daerah (IPD) Bintulu.

Kematian tahanan sebelum ini melibatkan seorang warga Myanmar, yang meninggal dunia di Hospital Tanah Merah di Kelantan pada 26 Feb akibat Covid-19. Dia telah ditahan di balai polis Jaram Perdah di Pasir Mas atas kesalahan berkaitan imigresen.

Banyak kumpulan, terutamanya pertubuhan masyarakat sivil dan ahli parlimen, telah menimbulkan kebimbangan mengenai jumlah kematian tahanan yang tinggi yang telah direkodkan dalam dua bulan pertama tahun ini.

 

(Visited 306 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button