Ekonomi

Saham KGW Group terlebih langgan 50.45 kali

 KGW Group Berhad (KGW), penyedia perkhidmatan logistik termasuk perkhidmatan pengangkutan laut,  perkhidmatan pengangkutan udara dan perkhidmatan penghantaran barang serta pergudangan dan pengedaran produk dan peranti berkaitan penjagaan kesihatan, dengan mengumumkan bahawa peruntukan saham kepada rakyat Malaysia daripada IPOnya telah terlebih langgan sebanyak 50.45 kali.

 IPO KGW terdiri daripada terbitan awam sebanyak 79,661,800 Saham biasa baharu (“Saham Terbitan“) yang disediakan untuk permohonan dengan cara berikut iaitu 24,140,000 Saham Terbitan tersedia untuk permohonan oleh Orang Awam Malaysia; 9,656,000 Saham Terbitan dikhaskan untuk permohonan oleh pengarah dan pekerja yang layak serta orang yang telah menyumbang kepada kejayaan Kumpulan (“Orang Yang Layak“); 7,241,800 Saham Terbitan melalui penempatan persendirian kepada pelabur terpilih; dan 38,624,000 Saham Terbitan melalui penempatan persendirian kepada pelabur Bumiputera yang diluluskan oleh Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri Malaysia “MITI) serta tawaran penjualan 43,452,000 Saham Tawaran melalui penempatan persendirian kepada pelabur terpilih dan pelabur Bumiputera yang diluluskan oleh MITI.

Sebanyak 11,329 permohonan untuk 1,241,957,600 Saham Terbitan dengan nilai RM260,811,096 diterima daripada Orang Awam Malaysia, mewakili kadar terlebih langganan sebanyak 50.45 kali.

Daripada kategori Bumiputera Terbitan ini, sebanyak 6,868 permohonan untuk 624,489,600 Saham Terbitan telah diterima, mewakili kadar terlebih langganan sebanyak 50.74 kali, manakala sebanyak 4,461 permohonan untuk 617,468,000 Saham Terbitan diterima di bawah kategori Awam Malaysia yang lain, mewakili kadar terlebih langganan sebanyak 50.16 kali.

Sementara itu, sebanyak 9,656,000 Saham Terbitan yang tersedia untuk permohonan oleh Orang Yang Layak telah dilanggan sepenuhnya.

Pengarah Urusan KGW, Datuk Roger Wong berkata, ” Saya berasa rendah hati dengan sambutan yang menggalakkan daripada pelabur yang berminat dengan kami.

“Ini menunjukkan bahawa kami telah mendapat pengiktirafan positif untuk asas-asas kami yang bertambah baik, dan dengan prospek yang cerah, kami yakin bahawa boleh memacu pertumbuhan Kumpulan ke peringkat seterusnya.

“Saya berharap dapat membuka lebih banyak potensi Kumpulan untuk memaksimumkan penciptaan nilai bagi pihak berkepentingan. Di samping itu, syarikat juga berbangga untuk mengatakan bahawa pelabur sedia ada kami mempunyai kepercayaan yang kuat terhadap prospek jangka panjang industri logistik keseluruhan.”

Ketua Kewangan Korporat TA Securities Holdings Berhad (TA Securities), Ku Mun Fong berkata, sambutan terhadap IPO KGW mencerminkan selera pelabur bagi sebuah syarikat seperti KGW dengan asas-asas yang kukuh ditambah dengan prospek pertumbuhan penting dalam ekonomi negara membina industri logistik.

“Selanjutnya, dengan penyenaraiannya di Pasaran ACE Bursa Securities, KGW bersedia untuk meningkatkan prospek dan pertumbuhan keperluan logistik di pelbagai bahagian dunia terutamanya di dalam dan di luar Malaysia, ” katanya.

TA Securities, sebagai Penasihat Utama, Penaja, Penaja Jamin dan Ejen Penempatan sempena IPO, telah mengesahkan bahawa 28,967,800 Saham Terbitan melalui penempatan persendirian kepada pelabur terpilih telah ditempatkan sepenuhnya.

Syarikat dijangka disenaraikan di Pasaran ACE Bursa Securities pada 1 Ogos 2023. – SM

(Visited 63 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button