Rencana

Malaysia dan kebebasan media

SEJAK sekian lama kerajaan Malaysia sentiasa ketakutan dengan kebebasan media.

Ketika pihak di negara tetangga menikmati kebebasan media yang lebih baik, Malaysia terus merosot.

Ketakutan ini berlarutan kerana secara umum tiada pihak yang cukup bijak menguruskan media.

Apatah lagi di zaman media sosial, ia memerlukan pihak benar-benar faham serta bijak berdepan dengan pihak media tradisional, mahupun bersifat media sosial.

Ini adalah kerana mereka yang berkuasa dan pembuat dasar bukan dari kalangan pengamal media. Kurangnya kefahaman bagaimana media beroperasi menyebabkan berlakunya pertembungan yang tidak sewajarnya.

Jadi tidak hairanlah apabila indeks kebebasan media Malaysia di bawah pemerintahan Anwar Ibrahim telah merosot mendadak, daripada 73 kepada 107, dalam Indeks Akhbar Dunia 2024.

Malaysia telah mencatatkan kemerosotan rekod dalam Indeks Kebebasan Akhbar Dunia tahunan, jatuh 34 tempat daripada tempat ke-73 tahun lepas kepada tangga ke-107, dilihat Perdana Menteri Anwar Ibrahim dan gabungan Pakatan Harapan (PH) gagal melaksanakan janji pembaharuan.

Indeks tahunan oleh Reporters Without Borders (RSF), yang menyenaraikan kebebasan media dan kewartawanan di 180 negara, turut memberikan Malaysia skor 52.07 berbanding 62.83 tahun lalu.

Sebaliknya, negara jiran Thailand meningkatkan kedudukannya daripada ke-106 kepada ke-87, menduduki tempat teratas di rantau Asean.

Indeks terbaru itu berdasarkan penilaian landskap media pada 2023, tahun yang menyaksikan tindakan diambil terhadap penulis blog dan media dalam talian, menjadikannya penilaian pertama kebebasan akhbar di bawah pemerintahan Anwar.

Indeks tahun lalu, berdasarkan peristiwa 2022, yang juga merupakan tahun pilihan raya, menyaksikan Malaysia mencapai kedudukan terbaiknya pada kedudukan ke-73 daripada tempat ke-113 pada tahun sebelumnya, meletakkannya di hadapan negara jiran Asean.

“Kerajaan mengenakan tekanan politik yang besar untuk menghalang media daripada menangani subjek sensitif atau mengkritik ahli politik dan pegawai kerajaan,” kata RSF dalam nota yang mengiringi indeks terkini.

“Pihak berkuasa sedang memburu wartawan penyiasat, dan monarki adalah subjek yang sangat sensitif, begitu juga perbincangan mengenai kaum dan agama. Sebarang bentuk ulasan atau laporan yang dianggap kritikal terhadap monarki boleh mengakibatkan pendakwaan, yang membawa kepada penapisan diri yang meluas mengenai perkara itu. ,” katanya dalam gambaran keseluruhan landskap media.

Laporan terbaharu dibuat ketika kerajaan terus menyekat laman web dan blog berita dan meminta platform media sosial untuk menurunkan komen yang mengkritiknya.

Awal tahun ini, Putrajaya mengakui membuat permintaan melalui Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) agar penyedia platform seperti TikTok memadamkan video tertentu.

Tidak lama selepas berkuasa pada November 2022, kerajaan mengancam TikTok kerana tidak berpuas hati dengan penggunaan meluasnya oleh penyokong pembangkang.

Platform lain seperti X, YouTube dan Facebook telah berulang kali menolak permintaan kerajaan untuk memadam kandungan, selaras dengan dasar mereka mengenai kebebasan bersuara.

Sejak dilantik sebagai menteri yang menjaga hal ehwal media, Fahmi Fadzil mendapat kritikan berhubung tindakan yang diambil terhadap media.

Pada Jun tahun lalu, MalaysiaNow telah disekat selama 48 jam tanpa sebarang notis.

Laman web TV Pertiwi dan Utusan TV juga disekat, selain blog yang dikendalikan oleh bekas Ahli Parlimen Wee Choo Keong.

Tahun lepas, Wee telah diberi kebenaran untuk memfailkan semakan kehakiman terhadap SKMM kerana menyekat akses ke blognya.

Siri tindakan itu mendorong RSF memberi amaran kepada Putrajaya terhadap tindakan keras kerajaan terhadap kebebasan bersuara.

“RSF sangat prihatin dengan gelombang penggantungan oleh pihak berkuasa Malaysia ini, tanpa sebarang penjelasan atau kawalan kehakiman, terhadap laman web berita yang mengkritik kerajaan,” kata pengarah Biro Asia Pasifik RSF Cedric Alviani pada September lalu.

Zaman ketakutan dengan media ini mula meruncing zaman Abdullah Ahmad Badawi dan diwariskan kepada Najib Razak.

Situasi agak baik selepas itu dan kini ia kembali zaman Najib dan Pak Lah. Dalam beberapa hal ia menjadi semakin buruk.

Sedangkan pada zaman ini tindakan menyekat hanya menyebabkan persepsi buruk.

Oleh itu apa yang perlu dilakukan adalah memilih mereka yang lebih bijak mengurus dan berkomunikasi dengan media. Pada masa sama bukanlah terlalu ghairah menggunakan kuasa untuk menyekat media.

(Visited 25 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button