Ekonomi

Jualan tiket ETS, perkhidmatan ekspres antara bandar bermula hari ini

KERETAPI Tanah Melayu Berhad (KTMB) mengumumkan jualan tiket bagi perkhidmatan tren elektrik (ETS) dan KTM Intercity tahun ini dibuka mulai hari ini (27 Mei) bagi perjalan bertarikh 1 Julai sehingga 31 Disember 2022 menggunkan jadual waktu sedia ada.

KTMB berkata perkhidmatan ETS akan beroperasi dengan 32 perkhidmatan: dengan 10 perkhidmatan untuk laluan KL Sentral-Butterworth, 10 untuk laluan KL Sentral-Ipoh, lapan untuk laluan KL Sentral-Padang Besar dan dua perkhidmatan setiap satu. bagi laluan Gemas-Butterworth dan Gemas-Padang Besar.

Perkhidmatan KTM Intercity beroperasi dengan 22 perkhidmatan yang terdiri daripada dua Ekspres Timuran, enam Ekspres Selatan dan 14 Shuttle Timuran.

“Mulai 1 Julai, perkhidmatan Ekspres Rakyat Timuran akan beroperasi semula dari Stesen Johor Bahru Sentral ke Stesen Tumpat, termasuk perkhidmatan Ekspres Selatan yang akan beroperasi dari Stesen Johor Bahru Sentral ke Stesen Gemas,” kata KTMB dalam satu kenyataan pada Khamis malam.

Ini berikutan operasi laluan Kempas Baru ke Johor Bahru Sentral sebelum ini digantung bagi kerja menaik taraf Projek Landasan Berkembar Elektrik Gemas-JB Sentral (PLBEGJB) pada 23 Nov tahun lalu.

“Jualan tiket ini dibuka untuk tempoh selama enam bulan, bagi membolehkan orang ramai membuat perancangan lebih awal, terutamanya bagi mereka yang menyambut perayaan Aidiladha, cuti sekolah serta mereka yang merancang untuk bercuti,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulannya Mohd Rani Hisham Samsudin, dalam kenyataan itu.

Beliau berkata berikutan pembukaan semula sempadan negara, ketibaan pelancong dijangka meningkat menjelang akhir tahun dan pengembara dinasihatkan membeli tiket segera untuk menikmati tambang murah serta memilih tempat duduk.

Sementara itu, pelanggan KTMB boleh mendapat diskaun RM15 dengan menggunakan kod promo ‘CUTIKERETAPI2’ untuk perjalanan sehingga 30 Nov, serta diskaun perjalanan berkumpulan sebanyak 25% melalui Pakej Keluarga Malaysia menggunakan kod promosi ‘KMKTMB22’ untuk membeli tiket dewasa atau kanak-kanak.

Tiket boleh dibeli melalui aplikasi mudah alih KTMB (KITS/KTMB MobTicket app) atau laman web KTMB. Maklumat lanjut boleh diperoleh dengan menghubungi pusat panggilan KTMB di talian 03-2267 1200 atau saluran media sosial rasmi KTMB dan laman web di www.ktmb.com.my. – SM

 

(Visited 594 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button