Sukan

RSGC jadi tuan rumah kejohanan jemputan golf remaja elit

KUALA LUMPUR: Kelab Golf Diraja Selangor (RSGC) akan menjadi tuan rumah kepada kejohanan golf amatur remaja rantau ini buat kali kelapan.

Kejohanan Golf Jemputan Remaja RSGC-SportExcel yang berprestij 2023, yang akan diadakan pada minggu 7 Jun hingga 9, 2023 di RSGC.

Acara itu dengan kerjasama Yayasan Kecemerlangan Sukan Malaysia (SportExcel).

Misi SportExcel adalah untuk memperkasakan dan memberi inspirasi atlet remaja dan dengan kerjasama ini, RSGC mengalu-alukan penyertaan para pemain Elit Golf Premier Junior Malaysia.

Dengan pertandingan ini, RSGC meneruskan perjalanan dan komitmennya untuk menyokong golf pembangunan remaja.


Pertandingan ini telah dialihkan daripada acara terbuka junior kepada acara jemputan supaya pemain junior elit berpeluang bermain dan mencapai kecemerlangan.

Jemputan dipanjangkan kepada pemain elit SportExcel, juara negeri dan kelab serta pemain terbaik serantau dan disasarkan untuk pemain amatur junior (lelaki dan perempuan 18 tahun ke bawah), dengan handicap USGA 10.6 dan ke bawah untuk kategori Lelaki dan kecacatan USGA sebanyak 13.4 dan lebih rendah untuk kategori Perempuan.

Kejohanan tahunan itu menarik beberapa pemain muda yang paling berbakat dalam sukan ini, yang kebanyakannya diiktiraf dalam Kedudukan Golf Amatur Dunia (WAGR).

Sistem WAGR menyenaraikan pemain golf amatur teratas di seluruh dunia berdasarkan prestasi purata mereka dalam Peristiwa Mengira di mana kejohanan utama ini disenaraikan.

“Kami amat berbesar hati untuk sekali lagi mengalu-alukan rakan-rakan dari seluruh Malaysia dan di seluruh rantau ini untuk satu lagi edisi Kejohanan Golf Jemputan Remaja RSGC-SportExcel 2023. Ini adalah tahun ke-8 kejohanan tahunan itu dan ia merupakan acara yang istimewa bagi kami, kerana ia akan menjadi kerjasama pertama kami dengan SportExcel sebuah badan rasmi yang menyokong dan mempromosikan sukan golf remaja di Malaysia,” kata Ezani Datuk Abu Bakar, Konvenor Golf RSGC dan Pengerusi Penganjur Kejohanan Golf Jemputan Remaja RSGC-SportExcel Ke-8 2023.

Pemain golf remaja yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Kejohanan boleh pergi ke http://jao.thersgc.com/. Penyertaan ditutup pada hari Rabu, 17 Mei 2023.

Mengenai RSGC

Kelab Golf Diraja Selangor (RSGC), yang ditubuhkan pada 1893, merupakan kelab golf tertua di negara ini dan keempat tertua di Asia, terletak di tengah-tengah Kuala Lumpur di tengah-tengah latar belakang bangunan pencakar langit yang menjulang tinggi. Ia adalah rumah golf di Malaysia dan telah menganjurkan banyak kejohanan golf Kejohanan antarabangsa dan tempatan seperti Piala Putra, Terbuka Malaysia, Piala Nomura dan Masters Malaysia. Pada 2016, RSGC menganjurkan Kejuaraan Maybank Malaysia 2016 Sulung, acara yang disetujui bersama oleh The European Tour, The Asian Tour, The Professional Golf of Malaysia Tour (PGM Tour), dan The Professional Golfers Association of Malaysia (PGAM). – SM

(Visited 78 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button