Luar Negara

Restoran di Thailand sajikan masakan ganja kepada pelanggan

ROTI “tersenyum” dan “salad menari dengan gembira” bukanlah hidangan biasa yang terdapat pada menu di Thailand, tetapi sebuah restoran di Prachin Buri berharap masakannya yang menggunakan ganja dapat memikat pelancong asing selepas Thailand mengeluarkan ganja daripada senarai narkotik.

Memetik laporan Reuters, restoran di Hospital Chao Phya Abhaibhubejhr di Prachin Buri mula menyajikan makanan ‘gembira’ pada bulan ini, setelah Thailand mengeluarkan ganja sebagai narkotik, yang membolehkan syarikat-syarikat yang dibenarkan oleh pihak berkuasa menanam tanaman tersebut.

“Daun ganja, jika dimasukkan ke dalam makanan atau bahkan sedikit … ia akan membantu pesakit untuk sembuh lebih cepat dari penyakit itu,” kata Pakakrong Kwankao, ketua projek di hospital.

“Daun ganja dapat meningkatkan selera makan dan membuat orang tidur nyenyak, dan juga dalam suasana hati, dalam suasana hati yang baik.”

Hospital ini terkenal sebagai perintis di Thailand kerana mengkaji ganja dan kemampuannya untuk menghilangkan rasa sakit dan keletihan.


Thailand pada tahun 2017 menjadi negara Asia Tenggara pertama yang menghalalkan ganja untuk penggunaan perubatan dan sejak itu telah membuka banyak klinik ganja perubatan.

Penawaran di restoran ini termasuk sup, roti goreng dalam yang disertakan dengan daun ganja, dan salad daun ganja renyah.

“Saya tidak pernah mengambil ganja sebelumnya, rasanya pelik tapi rasanya enak,” kata Ketsirin Boonsiri, sambil menambahkan bahawa itu “agak aneh”.

Nattanon Naranan mengatakan rasa daun ganja serupa dengan sayur-sayuran lain, tetapi kesan selepasnya agak berbeza.

“Ini membuat tekak saya kering dan saya menginginkan gula-gula,” katanya.

Timbalan Menteri Pendidikan Thailand Kanokwan Vilawan mengatakan langkah selanjutnya adalah menawarkan hidangan Thailand yang terkenal untuk menjangkau pelanggan antarabangsa.

“Kami merancang untuk menambahkan lebih banyak (ganja) ke hidangan Thailand yang sudah terkenal, seperti sup kari hijau, untuk meningkatkan lagi populariti hidangan ini,” kata Kanokwan.

(Visited 586 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button