Luar Negara

Boris Johnson selar negara G20 penting diri sendiri

Jerman tuduh AS lanun curi sabotaj topeng muka miliknya

Perdana Menteri Britain Boris Johnson telah memberi amaran kepada negara-negara G20 untuk bertindak demi kepentingan sendiri di tengah-tengah pandemik Covid-19 selepas Jerman menuduh Amerika Syarikat ‘lanun moden’.

Topeng muka yang sepatutnya dihantar ke Berlin didakwa dipintas di lapangan terbang Thailand dan dialihkan ke Amerika Syarikat, menyebabkan pegawai Jerman berang dengan tindakan Donald Trump itu.

Boris Johnson bersama Setiausaha Luar Dominic Raab telah memberi amaran terhadap ‘merosakkan perlindungan’ dalam menghadapi krisis kesihatan global, dengan Raab menegaskan kerja berpasukan antarabangsa adalah cara ke hadapan.

Raab berkata bahawa beliau, Perdana Menteri dan Setiausaha Perdagangan Liz Truss telah menghubungi para pemimpin dunia untuk membuka laluan perdagangan antarabangsa.

Sunday Telegraph melaporkan, Raab berkata: ‘Perdana Menteri, Setiausaha Perdagangan dan saya menekan kumpulan ekonomi G7 dan G20 untuk mengekalkan laluan perdagangan terbuka – dan mengelak daripada membahayakan covid-19 dengan perlindungan yang merosakkan. Kerja berpasukan adalah penting untuk menewaskan coronavirus.


‘Perdana Menteri bertekad untuk menyatukan negara di sebalik misi nasional di rumah, dan membawa negara-negara bersama di luar negeri.’

Kerjasama negara-negara di dunia kini menjadi cabaran apabila masing-masing lebih mengutamakan negara masing-masing dalam berdepan dengan wabak pandemik ini.

Dikhuatiri apabila vaksin COVID-19 benar-benar ditemui kelak negara-negara di dunia akan berebut dan cuba mengambil kesempatan demi kepentingan negara masing-masing. – SM

FOLLOW juga Facebook Suara Merdeka:

https://www.facebook.com/suaramer/

(Visited 35 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button