Luar Negara

Provokatif Israel di Al-Aqsa langgar status quo

RAJA Jordan Abdullah II ibn Al-Hussein menyifatkan tindakan sebelah pihak Israel terhadap jemaah islam di masjid Al-Aqsa Baitulmaqdis secara serius berkemungkinan menjejaskan keamanan di rantau ini.

Beliau sekali gus menyalahkan Israel dengan tindakan provokatif di perkarangan masjid yang melanggar status quo undang-undang dan bersejarah tempat suci umat Islam, katanya ketika bercakap dengan Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa‑Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres.

Monarki Hashemite Raja Abdullah telah menjadi penjaga tapak sejak 1924, membayar untuk pemeliharaannya dan memperoleh sebahagian legitimasinya daripada peranan tersebut.

Walaupun kerajaan itu mempunyai perjanjian damai dengan Israel dan mengekalkan hubungan keselamatan yang kukuh, ramai rakyat Jordan membenci Israel dan mengenali aspirasi Palestin untuk kenegaraan.

Lebih 87 timbalan menteri di parlimen yang dianggotai 130 orang di negara itu menggesa kerajaan pada hari Isnin untuk membatalkan perjanjian damai yang tidak popular di negara itu.

Justeru protes sporadis di seluruh negara telah dilakukan dalam beberapa hari terakhir sebagai solidariti dengan rakyat Palestin. – REUTERS – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button