Luar Negara

Jiran Palestin berkumpul di sempadan mahu rempuh ke Israel

Tiga buah roket dilancarkan dari Syria ke arah Israel pada hari Jumaat malam di tengah-tengah perhimpunan solidariti dengan Palestin di negara yang berjiran dengan negara haram tersebut.

Salah satu roket jatuh di sisi sempadan Syria. Dua roket yang lain jatuh di tempat terbuka, menyebabkan hanya siren kecemasan dibunyikan di Israel. Tiada kecederaan dicatatkan.

Briged Tahir mengaku bertanggungjawab terhadap roket itu sejurus selepas melakukan tembakan roket ke arah Israrl.

Kejadian itu berlaku ketika perhimpunan solidariti bersama rakyat Palestin diadakan di sempadan negara haram Israel dengan Lebanon, Jordan, di bandar-bandar Arab Israel dan di Tebing Barat.

Beberapa penunjuk perasaan menghampiri perbatasan Lubnan berhampiran bandar Metulla Israel dua kali pada hari Jumaat, sekali pada awal pagi, dan sekali lagi pada waktu petang.


Pada awalnya, tiga rakyat Lubnan cuba memotong jalan masuk di pagar sempadan dan menyeberang ke Israel. Mereka kemudian disertai oleh empat lagi penduduk dan melepaskan tembakan di wilayah Israel. Kebakaran juga berlaku di wilayah Lubnan.

Semasa kejadian, salah seorang pejuang pembebasan yang dikenali sebagai Muhammed Tahan, ditembak di kaki oleh pasukan tentera rejim Israel sebelum kembali ke Lubnan bersama-sama suspek yang lain. Beliau dilaporkan terkorban.

Para penunjuk perasaan membawa bendera Palestin, Lebanon, dan Hizbullah bersama mereka ketika mereka menghampiri pagar yang memisahkan Israel.

Berikutan kejadian itu, Presiden Lubnan Michel Aoun memerintahkan menteri luar negara itu untuk memberitahu PBB tentang apa yang telah terjadi, pada masa yang sama Perdana Menteri Saad al-Hariri meminta masyarakat antarabangsa untuk mengutuk pembunuhan penunjuk perasaan Lubnan.

Sariri mengatakan bahawa peristiwa itu melanggar gencatan senjata antara Israel dan Hizbullah.

Pada awal hari para penunjuk perasaan di Jordan berjaya memintas polis dan mula mendekati perbatasan yang dikongsi dengan Israel.

Sementara itu, kira-kira 500 penunjuk perasaan berarak ke arah perbatasan Israel dari tunjuk perasaan yang lebih besar dari 2.000 orang yang berlaku di Karameh Jordan, timur laut Jericho.

Mereka mulai mendekati Jambatan Allenby, yang dikenal di Jordan sebagai Jambatan Raja Hussein, dan disebarkan secara paksa oleh polis rusuhan Jordan.

Acara ini adalah yang terbaru dalam rentetan protes Jordan terhadap Israel minggu ini, di mana mereka menuntut pemecatan duta besar Israel, dan pembatalan perjanjian damai 1994.

Ungkapan “mari kita pergi ke perbatasan” telah menjadi tren dalam bahasa Arab di Twitter sejak Khamis, nampaknya dalam usaha untuk menggerakkan lebih banyak orang Jordan untuk berusaha mendekati persimpangan Allenby.

Negara-negara lain di rantau ini juga menyaksikan protes pro-Palestin dan anti-Israel sepanjang minggu, ketika warga menyuarakan kemarahan mereka atas operasi ketenteraan yang sedang berlangsung di sempadan Gaza.

Puluhan orang berdemonstrasi di Istanbul, Turki pada hari Jumaat pagi selepas solat subuh. Banyak mengibarkan bendera Palestin dan memegang tanda-tanda yang menyatakan Yerusalem sebagai ibu kota Palestin.

Di Kosovo, penunjuk perasaan Albania mengadakan perarakan untuk menyokong Palestin, menyeru agar berakhirnya keganasan di Gaza.-SM

(Visited 4,992 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button