Nasional

Polis Thailand tahan wanita berkaitan kes pemerdagangan manusia Wang Kelian

Polis Thailand menahan seorang wanita yang dikehendaki berhubung dakwaan penyeludupan Rohingya ke Malaysia tujuh tahun lalu.

Biro Siasatan Pusat berkata wanita itu, dipercayai ejen membekalkan Rohingya untuk bekerja di Malaysia, ditahan di Kanchanaburi pada Isnin, selepas tujuh tahun melarikan diri.

“Polis percaya wanita itu bersembunyi di negara jiran selepas mahkamah mengeluarkan waran tangkap pada 2015,” katanya.

Wanita itu telah dihantar ke Bangkok untuk pendakwaan.

Pada Mei 2015, polis menemui 139 kubur di 28 kem sementara yang dikendalikan oleh sindiket pemerdagangan manusia di dalam hutan berhampiran sempadan Thai-Malaysia di Wang Kelian. Kubur serupa juga ditemui di Thailand.


Mangsa dikatakan berasal dari Myanmar dan Bangladesh untuk mencari pekerjaan.

Polis Thailand mengeluarkan waran tangkap untuk 153 individu, termasuk pegawai Tentera Thai dan pegawai tempatan yang didakwa terlibat dalam pemerdagangan manusia pada 2015.

Seorang bekas jeneral tentera, Manas Kongpan, telah disabitkan dengan pegawai lain dan berpuluh-puluh warga Thailand selepas perbicaraan panjang yang bermula pada 2015.

Pada 2017, mahkamah jenayah menjatuhkan hukuman penjara 27 tahun kepada Manas atas tuduhan berbeza termasuk pemerdagangan manusia, penyeludupan pendatang tanpa izin ke negara ini dan jenayah terancang.

Manas meninggal dunia akibat serangan jantung di Hospital Koreksional Perubatan di Bangkok di mana dia dimasukkan ke hospital pada Jun tahun lalu.

Selain Manas, mahkamah jenayah menjatuhkan hukuman penjara 78 tahun kepada 62 defendan termasuk bekas datuk bandar sebuah daerah di wilayah selatan Songkhla, Banjong Pongphon.

(Visited 31 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button