Nasionalpilihan

Siasatan terhadap hakim tidak harus dihebahkan – Ismail Sabri

PERDANA MENTERI Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata tiada salahnya hakim disiasat atas dakwaan salah laku tetapi perkara itu tidak harus dihebahkan.

Ismail Sabri berkata tiada kebebasan dalam melakukan perkara-perkara yang berkaitan dengan jenayah kerana setiap individu di negara ini, tidak kira siapa, mengatasi undang-undang.

“Jikalau mereka melakukan kegiatan jenayah, maka mereka boleh disiasat oleh mana-mana agensi seperti SPRM, PDRM, Kastam dan Imigresen

Bagaimanapun, bagi mengekalkan penghormatan terhadap institusi kehakiman, siasatan terhadap hakim tidak seharusnya dihebahkan, katanya.

“Tidak perlu mereka (agensi penguatkuasaan) mengumumkan siapa yang terlibat… memberitahu media mengenai siasatan.


“Saya tidak nampak apa-apa yang salah dalam menyiasat hakim yang terlibat dalam kesalahan jenayah. Kami tidak mengatakan jenayah telah dilakukan, kerana ia hanya di peringkat siasatan.

“Tetapi tidak perlu menghebahkannya dan mendedahkan kepada media nama mereka yang disiasat. Mungkin itu yang dipersoalkan,” katanya tanpa menamakan individu atau agensi terbabit.

“Saya menghormati pengasingan kuasa di dalam sistem demokrasi kita. Sebagai pengamal undang-undang, saya faham tentang pengasingan kuasa ini dan saya menghormati setiap cabang tersebut.” kata beliau lagi

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai perhimpunan ‘Walk for Judicial Independence’ Badan Peguam Malaysia yang diadakan di Padang Merbok di Kuala Lumpur pada Jumaat.

Ismail Sabri berkata tindakan Badan Peguam Malaysia mungkin sebagai tindak balas kepada cara agensi terbabit menjalankan siasatannya.

Ahli Parlimen Bera itu berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri sesi bermesra dengan petugas Jalinan Rakyat (JR) Kawasan Parlimen Bera di Kompleks Rakan Muda Bera di sini pada Ahad.

Beliau mengulangi bahawa kerajaan mematuhi prinsip pengasingan kuasa, dengan badan kehakiman diberi kebebasan untuk menjalankan perbicaraan dan membuat keputusan tanpa campur tangan mana-mana pihak.

Sementara itu, ditanya mengenai cadangan Rang Undang-undang Pembiayaan Politik, beliau berkata Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang, dan Jabatan Peguam Negara) telah diarah membuat kajian menyeluruh untuk dibentangkan kepada Kabinet sebelum dibawa ke Parlimen.

Ditanya mengenai program Jalinan Rakyat, Ismail Sabri, yang juga Naib Presiden UMNO, mengingatkan jentera Barisan Nasional (BN) supaya mula membuat persiapan menghadapi pilihan raya umum ke-15 (PRU15) dan tidak menunggu sehingga saat akhir.

“Kita perlu bersedia kerana PRU15 perlu diadakan selewat-lewatnya setahun dari sekarang dan itu bukan masa yang lama. Itu kalau diadakan pada Julai tahun depan tetapi boleh juga diadakan lebih awal,” katanya lagi.

Ismail Sabri melahirkan rasa puas hati dengan kerjasama yang ditunjukkan parti komponen yang terlibat dalam jentera BN termasuk dalam mengaktifkan JR. – SM

Artikel berkaitan > Peruntukan RM1 juta khidmat guaman bantu Keluarga Malaysia tak mampu

(Visited 38 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button