Politik

Pilihan Raya Negeri Melaka diadakan bulan depan – SPR

Hari pengundian untuk pilihan raya negeri Melaka akan diadakan pada 20 November.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Abdul Ghani Salleh berkata, hari penamaan calon ditetapkan pada 8 November sementara pengundian awal ditetapkan pada 16 November.

Dewan Undangan Negeri Melaka dibubarkan pada 4 Oktober selepas Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Sulaiman Md Ali hilang majoriti apabila mantan ketua menteri Datuk Seri Idris Haron dan tiga yang lain menarik sokongan.

Tiga yang lain ialah Nor Azman Hassan (Umno-Pantai Kundor), Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Telok Mas) dan Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu).

DUN Melaka mempunyai 28 kerusi. Kerajaan Melaka pimpinan BN diwakili oleh 17 ADUN, yang terdiri dari 14 orang dari Umno, dua dari Bersatu dan seorang yang mesra BN, sementara pembangkang mempunyai 11 kerusi, masing-masing tujuh dari DAP dan masing-masing dua dari PKR dan Amanah.-SM


(Visited 37 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button